Al llarg d’aquesta setmana es repartiran a Barcelona 20.000 cistelles amb productes alimentaris que aniran a parar a persones especialment vulnerables per evitar que hagin de sortir a fer la compra. Concretament, els receptors dels lots seran persones majors de 70 anys, malalts crònics i persones confinades amb símptomes de coronavirus que no disposen d’una xarxa familiar o veïnal que els pugui fer la compra. La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha detallat que es tracta d’una “acció preventiva” que tracta de “minimitzar els contagis de coronavirus”.

La iniciativa, que s’anomena Cistella contra la COVID, repartirà un total de 220 tones de producte fresc i sec, com ara pasta seca, arròs, brou, fruita i verdura fresca, galetes o làctics, que s’empaqueten a la seu de Correus, a la Zona Franca. De fet, aquesta empresa ha assumit la distribució dels aliments a través d’un equip de voluntaris.

La meitat de les cistelles seran per a persones grans

Les persones de més de 70 anys són el col·lectiu que rebrà més caixes, unes 10.000. Se’ls ha escollit en funció de si viuen sols o en parella, si tenen una xarxa familiar o veïnal que els faci la compra i del grau de dependència i discapacitat. L’altra meitat de lots restants es repartirà equitativament entre les persones amb malalties cròniques que no tenen suport per rebre aliments a casa i les persones amb símptomes de covid-19.

Els paquets també inclouen informació sobre els serveis municipals enfront la covid-19, així com recomanacions sanitàries de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. A més, l’Ajuntament hi facilita informació sobre serveis de venda d’aliments a domicili que hi ha a cada barri i que pertanyen a mercats municipals, comerç de proximitat i productors que fan venda directa al consumidor.

Cistella contra la COVID és el resultat d’un treball conjunt entre l’Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut i una vintena d’entitats i empreses que hi han participat de manera desinteressada aportant els productes o facilitant la creació d’un circuit logístic per fer arribar els lots a les persones vulnerables.