Va ser un 13 de gener de l’any 2010. L’aleshores alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va convocar als mitjans al Museu Olímpic de l’Esport, a Montjuïc, per anunciar la candidatura de la ciutat per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern del 2022. Hereu va assegurar llavors que la ciutat reunia tots els requisits per acollir-los. “La ciutat té els equipaments esportius i tenim les pistes d’esquí ben a prop”, i va insistir que no existia “cap condicionant tècnic” que impedís aquesta nova aspiració olímpica. L’anunci contrastava amb la derrota de la candidatura de Madrid, eliminada només uns mesos abans per acollir els Jocs Olímpics del 2016 a Rio de Janeiro.

Els Jocs Olímpics d’Hivern: “Un magnífic possible”

L’exalcalde socialista va destacar que tenia “la il·lusió dels ciutadans”. “No ens llencem davant d’un impossible, sinó davant d’un magnífic possible”, va assegurar Hereu en la presentació. El fet, però, és que aquest possible encara no ha arribat.

Hereu plantejava que Barcelona hi presentés candidatura el 2013, dos anys abans de decidir-se la seu que acolliria els jocs del 2022. La candidatura en la qual havia pensat tenia dos escenaris. D’una banda, la ciutat, on se celebrarien les cerimònies inaugurals, de clausura i de lliurament de medalles, a més de les disciplines esportives en pista coberta -com el patinatge o el cúrling-. D’altra banda, els Pirineus, on es disputarien la resta de competicions que necessiten neu.

Una candidatura que no ha arribat

La candidatura de Barcelona per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern 2022 no va arribar. El substitut d’Hereu al capdavant de l’Ajuntament, el convergent Xavier Trias, va descartar presentar-hi candidatura el 2013 per “manca de consens polític”, tot i que va mantenir el repte d’acollir uns jocs d’hivern el 2022 o més endavant. La candidatura olímpica de Madrid va fer que, finalment, s’optés per endarrerir el projecte català fins al 2026.

Amb l’arribada de Barcelona en Comú a l’Ajuntament, el govern d’Ada Colau va deixar clar que els jocs d’hivern no eren entre les seves prioritats polítiques. Tot i això, es va crear una comissió per estudiar el projecte, que va acabar renunciant a la candidatura. Finalment, la mateixa comissió va suggerir que fos la Generalitat qui valorés i decidís sobre una possible candidatura de futur. I així va ser. El govern de Quim Torra va anunciar que recuperava la idea de presentar-hi candidatura i que començava a treballar amb el COI per fer-los arribar la proposta.

El 2030, el 2034 o el 2038?

De moment, Barcelona-Pirineus ha mostrat “interès” per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern dels anys 2030, 2034 i 2038. El mateix COI va explicar la setmana passada que, juntament amb Barcelona, també s’hi han mostrat interessades Sapporo i Salt Lake City. De moment, encara s’hi poden presentar més candidatures i el COI encara no ha fixat el termini d’adjudicació de les noves seus.