Barcelona té un nou repte sobre la taula. Es diu Barcelona-Pirineus 2022. Segons l'alcalde, l'experiència, les infraestructures, les muntanyes relativament a prop i la il·lusió de la ciutadania fan que aquesta sigui una candidatura olímpica viable. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "No existeix cap condicionant tècnic que impedeixi aquesta nova aspiració olímpica. La ciutat té equipaments esportius i tenim les pistes d'esquí ben a prop. No ens llancem davant d'un impossible, ens llancem davant d'un magnífic possible." L'alcalde ha fet l'anunci al Museu Olímpic de l'Esport, on es recorda l'experiència del 92, que va transformar la ciutat. Ara, uns anys més tard, aquesta candidatura vol retornar la il·lusió que la ciutat va viure en aquell moment. De fet, l'alcalde diu que la idea va sorgir del record que els ciutadans li han expressat en els diferents barris dels jocs del 92. Queden 12 anys per endavant. Barcelona haurà de competir, esportivament segons Hereu, amb Jaca, que també s'ha presentat pels jocs d'hivern. Sobre la hipotètica candidatura de Madrid 2020, Barcelona no hi veu un impediment. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "En aquests moments no hi ha sobre la taula cap proposta olímpica i, per tant... Home, si alguna jo he estat molt escrupulós és... Jo podia pensar el que podia pensar, però jo mai he fet cap acció abans del 2 d'octubre. Res, ni cap comentari, ni cap insinuació, ni cap acció. Jo m'he començat a moure a partir del 3 d'octubre. Fins al 2, tota la meva energia ha anat dirigida a recolzar la candidatura olímpica de 2016." No sabrem si aquest somni pot tenir final feliç fins al juny del 2013, quan es decideixi quina ciutat representa a Espanya i al 2015 quan el COI faci públic el veredicte final. Però el govern municipal ja ha dibuixat un primer esboç. A Barcelona es farien tres modalitats: patinatge, curling i hoquei sobre gel, a més de les cerimònies inaugurals i de clausura i l'entrega de medalles. Això es faria al Palau Sant Jordi i a l'Estadi Olímpic. La resta es deixaria per als Pirineus. No s'ha comptabilitzat l'impacte econòmic que deixarien aquests jocs, amb més de 2.500 esportistes, però el que sí que han de fer possible són dues viles olímpiques -una d'elles podria ser al barri de la Marina- i nous equipaments esportius, com un nou palau de gel.

Per a l’alcalde, Barcelona reuneix tots els requisits per acollir els Jocs d’Hivern. “Té la infraestructura i les pistes a prop”, ha dit Hereu. A més, ha insistit que té avals importants, experiència organitzativa, prestigi i sobretot “la il·lusió dels ciutadans”. Hereu també ha destacat que la candidatura faria ús del llegat de Barcelona 92.

Segons ha explicat l’alcalde, la candidatura Barcelona-Pirineus tindria dos escenaris. D’una banda, la ciutat on se celebrarien les cerimònies inaugurals, de clausura i de lliurament de medalles, a més de les disciplines esportives en pista coberta -com el patinatge o el cúrling-. D’altra banda, els Pirineus, on es disputarien la resta de competicions que necessiten neu.

Repte a llarg termini
La candidatura -que Hereu ha definit com a “solvent i potent”- es formalitzaria l’any 2013, ja que no serà fins al 2015 que se’n decidirà l’emplaçament.