L’episodi de calor de finals de maig, protagonitzat per una massa d’aire sahariana, feia témer que a Barcelona hi hauria les primeres nits tropicals de la temporada. Finalment no va ser així i, de moment, el centre de la ciutat, considerat un dels punts on s’enregistren les temperatures mínimes més elevades de Catalunya, està a punt de superar la primera desena del mes de juny sense cap registre nocturn superior als 20 ºC.

Quan va ser l’últim com que Barcelona va enregistrar una mínima tropical?

El darrer cop que es va anotar una mínima tropical, és a dir, un registre igual o superior als 20 ºC, va ser el dia 6 d’octubre. En aquella ocasió la mínima va superar els 20 graus a l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya del Raval (20,7 ºC), però no ho va fer en punts com a la Zona Universitària (18,2 ºC).

A l’observatori de la Zona Universitària la darrera nit tropical es va viure el 6 de setembre (20,5 ºC) i, a l’Observatori Fabra, el dia 29 d’agost (22,2 ºC).

Arribada de la calor (> 25 ºC) a Sant Andreu. Font: Sergi Corral

I una màxima superior als 25 ºC?

De màximes de més de 25 graus ja n’hem tingut alguna a Barcelona aquest 2018, tot i que no pas a tots els barris de la ciutat. Mentre que a la Zona Universitària ja han superat aquest llindar en vuit ocasions, a l’estació de Ciutat Vella només s’ha produït en dues ocasions, però hi ha alguns punts de la ciutat on encara, fins avui, no se’n ha produït cap.

Aquest és el cas de l’observatori meteorològic de Sant Andreu. El seu responsable, en Sergi Corral, destaca que altres anys la calor hi havia arribat força abans. Cal destacar, en aquest sentit, el 2011 que va fer-ho durant la setmana del 8 al 15 d’abril. L’any passat a Sant Andreu van enregistrar la primera màxima a principis de maig.

Cap de setmana amb més calor…

El cel poc ennuvolat d’aquest divendres facilitarà l’ascens del termòmetre, les màximes podran assolir o superar lleument els 25 graus al centre de la jornada a força indrets de la ciutat.

Les mínimes es mouran entre els 18 i 20 graus durant el cap de setmana i no es descarta que durant la nit i la matinada de dissabte a diumenge s’anoti la primera nit tropical en algun punt de la ciutat a causa de la presència de nuvolositat.

El termòmetre tornarà a davallar lleugerament a partir de diumenge. La setmana vinent tornarà a venir marcada pel temps variable i per valors tèrmics per sota els habituals per a l’època de l’any.