La rambla de Santa Mònica acull des d’aquest dijous la 5a Setmana de Gastronomia de Barcelona, el Tast a la Rambla. Més de 74 xefs i 40 restaurants s’encarregaran d’oferir les degustacions més exquisides del seu repertori.  L’any 2017, el Tast a la Rambla es va consolidar amb més de 600.000 visitants, i ara més enllà de conservar aquesta xifra, la intenció dels organitzadors és que es mantingui el caràcter barceloní de l’esdeveniment amb un 80 % del públic barceloní.

La setmana culinària per excel·lència de la ciutat ha començat aquest dijous 7 de juny i acabarà el 10 d’aquest mateix mes. És una cita en què els millors bars, pastisseries i restaurants oferiran degustacions de tapes i plats. Hi trobem cuiners reconeguts de la cuina tradicional, la cuina d’autor, la coneguda com l'”asian street food”, o menjar de carrer asiàtic, i també especialistes en pastisseria. La fira també té un espai per a tallers, degustacions, exhibicions en directe i actuacions musicals.

El Tast a la Rambla, tram a tram

La ruta es divideix en cinc àrees temàtiques diferents: tapes i platets, cuina tradicional, l’illa de la pastisseria, la cuina d’autor i l’Asia Street Food.

La ruta comença mirant al mar i acaba al Mirador de Colom, baixant per  la Rambla. En el primer sector,  vuit establiments especialitzats en tapes i platets ofereixen, per exemple, l’hamburguesa ibèrica, les mandonguilles casolanes o un caneló rostit, entre altres opcions. A l’espai per a la cuina tradicional, 10 establiments reinterpreten plats típics com els farcits de xurro, el brioix de cua de bou o l’arròs de foie-gras. A l’illa de pastissos, set locals proposen diverses postres arrelades com el pastís Sacher o de formatge i d’altres de més atrevits i exòtics com Primavera 5.0, kakigori  o la cassoleta Frida.

La fira també té espai per a la cuina d’autor. Els xefs de la ciutat han preparat una selecció de plats exclusius per a aquesta jornada. Ou escumat, rajada a la madrilenya o entrepà calent de mar i muntanya són tres plats de les vuit opcions disponibles. Dins el Tast a la Rambla, l’Asia Street Food celebra el 10è aniversari del Dos Palillos amb vuit establiments que presenten una carta en què es poden trobar el biquini d’ànec Pequín, l’abura soba o curri vermell amb pollastre.

La millor tapa del 2018

L’edició d’enguany serveix també per acollir el V concurs de tapes, en què participaran 13 bars i restaurants de la Rambla. Un jurat professional ha triat les tapes de la Fonda Europa i Can Guinart.

Tallers culinaris a peu de carrer

Els tallers de cuina també tenen un lloc durant el Tast a la Rambla, cada dia des de les 12 del migdia, on visitants, passejants i curiosos podran aprendre a elaborar i preparar aliments de diferents sectors.

El dijous 7 de juny: el torn per als capritxos de rebosteria, tapes i salses, però també per a una classe de la xef Ada Parellada, en què s’ensenyaran els truc per elaborar els grans èxits del Semproniana.

El divendres 8 de juny: el dia amb l’entrega del Premi Remenja’mmm, un guardó per al restaurant que menys aliments malbarata. A més, hi ha tallers per acostar-se a les matèries primeres i s’ensenyarà com preparar un cua de bou, la capipota o un pica-pica mariner.

El dissabte 9 de juny: la cultura de vermut, les tapes catarianes i les versions lúdiques del cannoli, unes postres típiques italianes.

El diumenge 10 de juny: l’aperitiu perfecte i els trucs de la fusió de tapes catalanojaponeses, a més de descobrir els secrets de la cervesa.

Exposicions complementàries

L’Arts Santa Mònica també s’afegeix a la fira omplint les seves sales d’exposicions. Fotografia, disseny, arquitectura, vídeo i activisme són les temàtiques triades per complementar la cinquena setmana de la gastronomia a Barcelona.

Davantal d’homenatge a les víctimes de l’atemptat

El Tast a la Rambla també ha volgut solidaritzar-se amb l’atac a la Rambla del mes d’agost i ho ha fet amb la creació d’un davantal propi dissenyat per Des Garçons de Café. Tots els xefs i treballadors lluiran aquesta peça de roba en què es pot llegir el missatge “No tenim por”.