L’arribada de l’estiu suposa un augment important de visitants a la Barceloneta i també un increment dels problemes de convivència. L’Ajuntament ja ha reforçat els serveis municipals per pal·liar els efectes negatius que el turisme massiu deixa al barri mariner. Els veïns, però, consideren que les mesures són insuficients i reclamen accions més contundents.

Aquest any, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, explica que s’han incrementat els recursos respecte a l’estiu passat. Reconeix que “són complicades la convivència i la tranquil·litat al barri a l’estiu”, però que el problema “té a veure amb el model turístic”. Tot i això assegura que s’han posat molts més recursos per “contrarestar aquestes conseqüències negatives”.

Les mesures de reforç inclouen un augment dels agents cívics, més control sobre els apartaments turístics i més intervencions de la Guàrdia Urbana per vigilar l’ús dels vehicles de mobilitat personal.

Multes per als incívics

Tot i això, els veïns es mostren pessimistes. Carme Riera, vicepresidenta de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, reconeix que, sobre el paper, les mesures són positives però no creu que siguin efectives.“Si ja van fallar l’any passat o no van aconseguir el que estava previst, s’haurien d’haver ideat altres accions més contundents”, diu. I apunta que caldria posar multes als incívics.

Pepa Picas representa l’altra associació de veïns que hi ha al barri, l’AV Òstia. En aquest tema totes dues representants veïnals coincideixen. “L’Ajuntament posa mesures però és molt important que siguin efectives”.

Les associacions afegeixen que la pressió turística fa temps que ha disparat els preus de l’habitatge. Asseguren que molts veïns han hagut de marxar perquè el lloguer se’ls ha doblat o triplicat. I alerten que la Barceloneta corre el risc de convertir-se en un parc temàtic per al turisme.