“Molts inquilins fa tota la vida que aguantem la Model, i ara que la treuen, resulta que els primers que saltem som la gent del barri“, diu indignada una de les llogateres del carrer d’Entença, 151. Prefereix no donar el seu nom per por de represàlies dels propietaris de la finca. Els inquilins es van convertir, ja abans del tancament de la Model, en un exemple de la lluita veïnal contra immobiliàries i fons d’inversió, com el que va adquirir l’edifici i al qual denunciaven per assetjament. Després de la fi de la presó, la resistència s’ha debilitat i la llogatera explica que “estan comprant els pisos d’un en un i ja han marxat el triple de veïns dels que havien marxat abans“.

L’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample reconeix l’amenaça sobretot dels lloguers abusius. Xavier Riu, però, argumenta que ho noten també veïns que viuen a cinc o sis carrers de l’antiga presó. Per això, “no ho veiem tant com efecte de la Model sinó que és una ofensiva general, a tot l’Eixample i en general al centre de Barcelona”.

Menys vendes, més inseguretat

Albert Balasch, propietari d’una carnisseria davant de la porta principal de la presó, al carrer d’Entença, confirma que alguns dels clients habituals han hagut de marxar del barri pels lloguers. I afegeix una altra conseqüència del tancament de la Model: pèrdua de vendes, al voltant d’un 10 per cent. Molts dels clients dels comerços de la zona eren personal de la presó, funcionaris i policies. La seva marxa també ha comportat, segons alguns veïns, més robatoris i atracaments perquè els lladres “saben que no hi ha policia com abans”.

Tot i això, l’associació de veïns fa un balanç positiu del tancament perquè “després de tants anys de lluita per tancar-la, hem aconseguit obrir-la a la ciutadania i aprofitar els espais per fer activitats“. Ara confien que en pocs mesos es defineixi el projecte urbanístic de transformació, que està sobre la taula de l’Ajuntament després del procés participatiu en què els veïns han exposat les seves propostes.