La falta de places públiques a la ciutat de Barcelona és un dels temes prioritaris de l’agenda política. Ha centrat aquest divendres en la primera trobada entre el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, a la seu del Departament d’Ensenyament. Una trobada que s’ha fet a porta tancada, després de dies de denúncies de les famílies per la falta de places a l’Eixample, Gràcia i el Guinardó.

Integrar escoles concertades a la xarxa pública

Laia Ortiz ha explicat que, a la reunió amb Bargalló, l’Ajuntament ha traslladat al govern la possibilitat d’integrar algunes escoles concertades a la xarxa pública, una proposta que aquest dijous van posar sobre la taula la FaPaC i la plataforma de Famílies sense Plaça de l’Esquerra de l’Eixample. 

Ortiz ha explicat que, amb les xifres provisionals de la preinscripció, a Barcelona han quedat 1.183 places vacants a la concertada. I ha afegit que “no té sentit desaprofitar aquests recursos.” Per això, ha proposat integrar les escoles concertades a la xarxa pública pot ser “perquè Barcelona no té un espai il·limitat”. I ha afegit que és una opció contemplada pel “marc legal vigent, garantint drets i obligacions. ”

600 places noves de P3 en quatre anys

El Consorci de Barcelona ha confirmat que en la preinscripció del curs 2019-2018.   per primer cop, a Barcelona la demanda d’escola pública (51%) supera la concertada (49%). Aquesta entitat, integrada per l’Ajuntament i la Generalitat, admet que 139 alumnes de P3 no es podran matricular l’any que ve a l’escola pública del seu barri. A districtes com el de l’Eixample ja s’ha augmentat la ràtio a 26 alumnes per aula a totes les escoles, mentre que a altres districtes s’obriran línies adicionals. 

La FAPAC i les famílies afectades acusen el Consorci d’Educació de falta de planificació, perquè en els últims anys la demanda de la pública ha anat en augment. Ortiz ha admès que cada any hi ha hagut “desajustos” que ha atribuït a una “falta de planificació heredada d’èpoques anteriors.”

Ortiz ha defensat la feina feta pel govern municipal. I ha explicat que, sota el mandat d’Ada Colau, s’han construït nou escoles públiques a Barcelona, quatre de les quals a l’Eixample, i s’han creat 600 places de P3  en quatre anys. Malgrat això, Ortiz ha admès que  “el problema persisteix” i reconeix que cal buscar solucions que impliquin “un diàleg a diverses bandes entre l’Ajuntament,  les famílies, els equips educatius i el Consorci”.