Aquest estiu tan atípic per la pandèmia del coronavirus, les estampes de Barcelona han canviat completament, sobretot als espais més turístics de la ciutat, com el Born o la Rambla. El centre és buit i amb molts comerços tancats. També s’ha transformat el paisatge a l’entorn de la Sagrada Família. De ser un formiguer de turistes ha passat a ser un lloc per passejar-hi tranquil·lament. Els veïns i els pocs visitants que hi ha ho agraeixen, els comerciants i restauradors de la zona ho veuen amb preocupació. Fins i tot estan rebaixant els preus per atreure clientela local.

Abaixar preus per atreure el client local

Espais que només uns mesos enrere estaven pràcticament monopolitzats pels turistes, aquests dies són plens de famílies passejant i veïns fent el vermut a les terrasses. “Com que no hi ha turistes estem treballant amb gent local, els veïns i la gent que ve de tots els punts d’Espanya per visitar Barcelona” explica l’Adil. Davant d’aquest nou escenari, els restaurants s’han vist obligats a abaixar els preus per atreure els clients locals. “Aquests mesos estem malament, són molt fluixos, no venen turistes” diu l’Ibrar, cambrer d’un dels restaurants. La Velkis, també cambrera, ho corrobora: “Hem canviat la carta, fem ofertes, menús, però per molts canvis que fem…”

Però els restauradors no són els únics afectats per la manca de turisme. Les botigues de records estan completament buides, mentre que els habituals músics que tocaven a peu de carrer s’han quedat sense espectadors. “Els músics de carrer que acostumen a cantar davant de la Sagrada Família ja no els veus, en són molt pocs” explica un dels artistes, “Ja no val la pena cantar on visc perquè tampoc hi ha molta gent”.

Veïns i visitants, satisfets

Per contra, els que veuen la part positiva d’aquest agost atípic són els veïns i els pocs visitants del temple. “Som de Sant Joan Despí i hem aprofitat per venir a veure la Sagrada Família”.

Des de finals de juliol, la Sagrada Família torna a tenir les portes obertes, amb un aforament limitat a 1.000 persones. Els caps de setmana es fan visites gratuïtes per als barcelonins -fins a finals d’any-.