La vaga feminista convocada per al Dia Internacional de les Dones d’aquest any cau en diumenge, un fet que, segons Pere Vidal, advocat laboralista, “no li jugarà gens a favor”. Vidal assegura que “numèricament serà una vaga molt descafeïnada” i que la incidència serà gairebé nul·la. De fet, il·lustra que hi haurà un nombre molt baix de treballadors que notificaran que fan vaga, ja que la majoria d’assalariats no es trobaran dins del seu horari laboral. Malgrat tot, ha rescatat que com a jornada reivindicativa sí que tindrà repercussió i que la vaga “senzillament quedarà diluïda dins la jornada de reivindicacions”. És per aquest motiu que Vidal parla del terme “vaga simbòlica”: “Serà una vaga més aviat d’àmbit propagandístic que no pas d’incidència real”.

Com serà i com se’n farà el recompte?

El recompte per extreure les xifres d’incidència de la vaga es farà amb el mètode tradicional: comprovant les altes i baixes especials que la Seguretat Social aplica en casos de vaga. Hi haurà menys treballadors complint jornada laboral i en molts casos part de la plantilla estarà complint serveis mínims obligatoris, com en el cas del sector de la mobilitat, que ha de garantir unes freqüències mínimes en el transport públic. Això comportarà una davallada numèrica i, segons indica l’advocat, els resultats “no seran ni comparables a les xifres resultants, per exemple, d’un dilluns de vaga”.

I econòmicament, quins sectors afectarà?

L’economia no se’n ressentirà, il·lustra. “Els sectors que tenen el diumenge com a dia fort en seran els més afectats”, assegura Vidal. Per tant, les zones turístiques, el món de la restauració o els centres comercials que obren els diumenges seran els sectors en què la vaga tindrà més incidència. Aquest sector ocupa un percentatge molt baix dins dels més damnificats durant una vaga convocada un dia laboral. “Normalment rebo moltes consultes els dies de vaga, aquest cop només n’he rebut una”, conclou.

La gent sap que hi ha vaga?

“Hi ha gent que no és ni conscient que això és una vaga”, explica Vidal. De fet, l’advocat no té referències que s’hagi fet cap vaga a Catalunya un dia festiu, i afegeix que es tracta “d’un fet insòlit”. Molts treballadors no hauran d’escollir entre el dret a vaga i el dret al treball “perquè estaran gaudint d’un festiu”, i per aquest motiu no hi ha consciència que el dia estigui associat a una convocatòria de vaga. El protagonisme, explica Vidal, se l’endurà la jornada de reivindicació, la vaga “passa desapercebuda”.