vaga feminista 2021

El col·lectiu feminista crida a la vaga el 8 de març del 2020, que aquest any cau en diumenge. El 8 de març es commemora el Dia de la Dona i, un any més, s’han convocat mobilitzacions per reivindicar la plena igualtat entre dones i homes amb una gran vaga feminista. La manifestació unitària a Barcelona se celebrarà el mateix diumenge, coincidint amb la jornada de vaga del 8 de març. Abans, però, i per fer accions en dia laborable, el Sindicat d’Estudiants ha convocat una vaga el 6 de març, divendres, contra el PIN parental, amb una manifestació a Barcelona, a la plaça de la Universitat.

A banda hi ha una convocatòria de “dones migrades, racialitzades i refugiades” que es manifestaran també el 8 de març a Sarrià per “incorporar la mirada i la reivindicació descolonitzadora a la jornada”. Els sindicats convocants de la vaga feminista el 8 de març de 2020 són la CGT, l’IAC i la Intersindical-CSC. El moviment feminista convoca a 24 hores de vaga però afegeix que en qualsevol moment del dia tota treballadora o treballador s’hi pot sumar, sense haver-ho de comunicar prèviament, sigui per a una fracció de la jornada o per la jornada completa.

Manifestació el 8 de març a Barcelona, a les 17 h

La manifestació del 8 de març a Barcelona està organitzada per col·lectius feministes. Està previst que comenci a les 17 h a la plaça de la Universitat i acabi al passeig de Lluís Companys, a l’Arc de Triomf.

manifestació 8 març 2020 barcelona

A l’Arc de Triomf s’hi instal·larà un escenari on es llegirà el manifest que aquest any denuncia l’emergència climàtica, exigeix la derogació de la llei d’estrangeria, denuncia la precarietat laboral, incidint especialment en les dones del sector domèstic i les cures, i reclama un avortament lliure, segur  i gratuït. El manifest també exigeix la fi de la violència policial, la judicialització de la política i la criminalització del dret a la protesta.

A banda de la lectura del manifest també hi haurà actuacions musicals. Aquesta setmana, s’ha donat a conèixer el cartell de la mobilització, que ha estat il·lustrat per @pnitas i en què asseguren que s’han volgut reflectir les diverses entitats com a dones, lesbianes o transsexuals.

La vaga del 8 de març s’allargarà més dies?

Aquest 2020 el 8 de març cau en diumenge i això va obrir el debat sobre la possibilitat de convocar una vaga feminista (la primera va ser el 2018) de 48 hores, incloent-hi el dilluns dia 9 de març. Finalment, però, s’ha descartat i l‘aturada laboral es farà només el diumenge.

De moment, han confirmat que registraran el preavís de vaga general la Intersindical-CSC, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i també la CGT, que ho ha anunciat després d’un ple extraordinari el dissabte 22 de febrer fer una crida a la vaga i adherir-se al moviment feminista.