Feia dos anys que els sindicats no convocaven mobilitzacions amb motiu del Dia del Treball. L’1 de Maig del 2020 va coincidir en ple confinament domiciliari, fet que va provocar que UGT i Comissions Obreres només poguessin fer un discurs davant l’Hospital del Mar per reclamar un reforç dels serveis públics. Enguany, aquests dos sindicats han pogut tornar al carrer pel Primer de Maig amb una manifestació estàtica a la via Laietana, en què han participat centenars de persones: un miler, segons la Guàrdia Urbana, i unes 3.000, segons l’organització. Han fet una crida a evitar “la pandèmia de l’atur, la precarietat i l’explotació laboral”, després de la crisi sanitària pel coronavirus.

El secretari general de la UGT, Camil Ros, tal com ha fet els darrers anys, ha exigit la derogació de les reformes laborals perquè eviten una “sortida digna” de la crisi. “La classe treballadora no pagarem la crisi econòmica tal com va passar amb l’anterior“, la del 2008, ha dit el líder sindical. Tanmateix, ha criticat aquelles empreses que encara ara s’acullen a expedients de regulació d’ocupació (ERO) sense “cap causa” i que, ha dit, aprofiten el moment de crisi actual per “fer reestructuracions i seguir obtenint més beneficis”.

Els sindicats també han aprofitat la mobilització amb motiu de la Festa del Treball per defensar el sistema de pensions. “No se salva retallant-les, sinó amb treball digne i salaris dignes“, ha advertit Ros al Govern espanyol.

Urgència per a un govern a la Generalitat

La convocatòria d’enguany arriba amb un govern en funcions a la Generalitat de Catalunya i en plenes negociacions entre ERC i Junts, fet que també ha despertat les crítiques d’UGT, que alerta de la “cronificació de les situacions de pobresa i exclusió social” en el context actual de pandèmia. “Necessitem govern ja. Que deixin de parlar tant de Consells per la República i situïn l’agenda social de la gestió de la crisi”, ha reclamat Camil Ros.

Un executiu nou a Catalunya permetrà aprovar uns pressupostos que, segons els sindicats, han d’anar encaminats a “recuperar les retallades en sanitat”.

Enmig de la mobilització estàtica, feta a l’altura de l’edifici de Correus, hi ha hagut joves que han fet públiques altres exigències, com el tancament dels CIE o més recursos per al transport públic. També reivindiquen que “joventut deixi de ser sinònim de precarietat”. Lucía Aliagas, coordinadora nacional d’Acció Jove CCOO, ha insistit que aquest grup de població ha de deixar de ser “carn de canó” perquè empreses “com Glovo, Amazon o Deliveroo” els contractin com a falsos autònoms.

Collboni reclama la pròrroga dels ERTO

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, s’ha unit a la protesta que han organitzat als sindicats a la via Laietana, des d’on ha reclamat que es prorroguin els ERTO —que està previst que s’acabin el 31 de maig— per evitar que “es converteixin en expedients de regulació d’ocupació i amb més atur”. Collboni ha subratllat que cal fer “costat als sindicats de classe que tornen a posar sobre la taula la importància del treball digne i treball estable”.