Satisfacció del Gremi de Restauració per la decisió del Procicat de permetre que els restaurants reobrin a partir del 9 de maig. El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha explicat a betevé que “el càstig als restaurants no podia durar més” i ha afegit que “per fi la Generalitat ha escoltat el crit dels restauradors i la ciutadania” per reprendre l’activitat.

Pallarols considera que la decisió del govern “és un pas endavant” tot i que lamenta que encara hi hagi una “limitació horària més rellevant del que voldríem“. Amb contundència ha demanat que la reobertura sigui una decisió que “no tingui retorn” i ha afegit que a partir d’ara l’únic debat a ha de ser veure “com es recupera més espai tant en l’aforament com en l’horari”.

Per acabar, el Gremi agraeix que la majoria dels partits del Ple Municipal, en la sessió d’avui, s’han mostrat a favor que la restauració i l’oci nocturn estiguin oberts fins al vespre. En els últims dies, el Gremi de Restauració havia endurit el missatge contra l’executiu català i alertava el govern que mantenir el toc de queda podia ser anticonstitucional. “Els barcelonins agrairem recuperar l’hàbit de sortir a sopar. Animem la ciutadania a fer reserves a partir del 9 de maig com a mostra de suport i d’agraïment als restauradors”, proposa Pallarols.  

No obstant això, el Gremi es mantindrà atent al més que qüestionable manteniment del toc de queda quan acabi l’estat d’alarma. Al marge dels dubtes sobre l’encaix constitucional, no s’entendria, per exemple, que la restricció de mobilitat s’iniciés a mitjanit, una hora després que bars i restaurants haguessin tancat. En aquests moments, a diferents comunitats autònomes el toc de queda coincideix amb el tancament de la restauració. Pallarols ha dit que “el més recomanable és suprimir-lo de manera definitiva”.

La Fecasarm, contrària també al toc de queda

La Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha celebrat també la reobertura de la restauració per sopar, però considera que arriba massa tard, que l’horari és insuficient i lamenta que no s’hagi esmentat l’oci nocturn. La Fecasarm es mostra contrària també al toc de queda català, ja que el considera inconstitucional i ineficaç i ha afirmat que l’impugnarà si s’aprova.

Joaquim Boadas, secretari general de la Fecasarm, considera que la Generalitat “ha de canviar el xip i veure els espais legals com aliats contra els contagis“. En paraules de Boadas, cal reactivar urgentment de manera progressiva l’oci nocturn perquè “amb les corresponents mesures de seguretat s‘ha demostrat que son espais del tot segurs“. Una seguretat que, segons la Fecasarm, contrasta amb el “nivell zero de seguretat de les festes il·legals” on no hi ha controls d’aforament, ni distància ni mascareta.