El 2020 es viu un 1 de maig excepcional, sense concentracions als carrers, sense els milers de manifestants que van recórrer la via Laietana el 2019. Cada sindicat ha optat per celebrar aquesta data amb propostes i accions diferents. En un discurs davant l’Hospital del Mar, els sindicats CCOO i UGT han reclamat que la sortida de la pandèmia generada pel coronavirus requereix un reforç dels serveis públics i allunyar les retallades i la política d’austeritat que van caracteritzar la resposta al xoc financer del 2008. Sota el lema “Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida”, el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha assegurat que la “porta de sortida no pot ser la pobresa” i ha reclamat que s’allarguin les mesures excepcionals dels ERTO i es garanteixi un ingrés mínim vital perquè totes les llars arribin a final de mes. “Les retallades maten”, ha afirmat el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, i ha afegit que “hem de ser capaços de reivindicar els serveis públics i essencials i el treball digne”.

Als treballadors que han lluitat en primera línia

Aquest 1 de maig, els líders dels sindicats majoritaris a Catalunya han volgut reconèixer la feina dels treballadors que han lluitat en primera línia contra l’epidèmia: els professionals sanitaris, de residències, de la neteja, de l’alimentació, de distribució, de subministraments bàsics, d’assessorament i de serveis tecnològics. Molts d’ells han hagut de treballar en condicions adverses i, sovint, sense les mesures de protecció adients. “Hem vist com la gent que havia de curar la malaltia estava patint en primera persona la falta de seguretat i de salut”, ha lamentat el líder de CCOO, Javier Pacheco. De cara a la tornada a la feina i a la nova normalitat, han assegurat que si hi ha alguna dificultat per assegurar la seguretat i la salut dels empleats aquella activitat econòmica no s’ha de poder fer. “En cas de dubte, no hi ha dubte”, ha resumit Camil Ros. Els dos sindicats també han fet una crida a manifestar-se a través de les xarxes, amb fotografies reivindicatives.

CGT: accions reivindicatives i concert confinat

El sindicat CGT ha fet diverses accions reivindicatives a diferents punts del territori aquest 1 de maig. A Barcelona ha exhibit una pancarta davant la seu de Foment del Treball, a la via Laietana, i ha penjat una pancarta i fet diverses pintades a les portes de la seu del Departament d’Educació. També ha fet una acció des de l’Hospital de Bellvitge. Ha desplegat una llarga pancarta des de la quinzena planta en què es llegia “Sanitat 100 % pública”.

Intersindical-CSC: protesta virtual

La Intersindical-CSC ha convocat la mobilització a través de les xarxes. Desenes de persones han seguit la seva proposta d’escriure un correu electrònic a les grans empreses i governs i penjar imatges de protesta amb l’etiqueta #alcemnos.

Sindicat IAC-CATAC: concentració prohibida

El sindicat IAC-CATAC convoca una reivindicació als balcons a les sis de la tarda per reclamar que la crisi provocada pel coronavirus no la pagui la classe treballadora sota el lema “Passem a l’ofensiva. Que ningú es quedi enrere”. El Ministeri de l’Interior ha prohibit la concentració simbòlica que havia convocat a la plaça de Sant Jaume amb 50 persones. El Tribunal Constitucional ha avalat la limitació del dret de manifestació com a conseqüència del coronavirus. La CUP ha estat l’únic partit polític a demanar també el dret a la manifestació per commemorar el Primer de Maig del 2020 al carrer.

Altres protestes

L’assemblea Endavant Ciutat Vella (Organització Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans) ha fet una concentració d’una desena de persones a la Plaça Salvador Seguí, al Raval, que respectaven el distanciament social.