Mentre la vacunació contra el coronavirus avança, més d’una família de Barcelona i Catalunya no veu cap mena de final a aquesta pandèmia. Un any després d’esclatar, la crisi de la covid-19 continua colpejant els més vulnerables i les entitats socials treballen perquè el sotrac sigui tan mínim com sigui possible. L’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) llança la segona edició de #joetveig, una campanya de captació de fons per lluitar contra la pobresa.

L’objectiu de l’acció és donar suport a les persones que acompanya l’entitat i a qui els falta autonomia per subsistir. La Marlene Marcos n’és usuària: ocupa un pis a l’Hospitalet amb la seva parella i dos fills i, segons explica, van ser víctimes de l’estafa d’un fals arrendador. No tenen cap mena d’ingrés i ara temen que la propietat els deixi al carrer. “Jo no en tinc la culpa, m’han enganyat i ara em volen fer fora. Sense feina, sense papers…”, lamenta.

“Si aconsegueixo organitzar-me, arribo”

La pandèmia també ha colpejat l’Eva Venecia i el seu fill d’11 anys. Han passat per tres desnonaments des del 2014 per ocupar un pis, però ja fa un temps que viuen en un habitatge de lloguer social i reben la renda garantida de ciutadania. “Si m’organitzo, arribo. No em sobren diners a finals de mes, ja m’agradaria! Quan vam anar al pis, el meu fill va ser el nen més feliç del món. Ara pensa que tenim diners”, explica.

L’Eva i la Marlene conversen a la plaça del Raspall

La crisi del coronavirus, però, els ha trencat el futur: l’Eva no troba cap feina que pugui encaixar amb la cura del menor i se sent esclava dels ajuts. Perquè dones com elles puguin sortir de l’espiral, l’ABD ha considerat oportú arrencar la segona edició de #joetveig. Segons Mònica Plana, directora tècnica de l’entitat, cada cop més gent “ha posat al límit els estalvis i la seva imaginació per poder fer front a una situació que es va allargant”.

Donacions per cobrir necessitats bàsiques

“Tot indica que no hi haurà una recuperació ràpida. I si hi ha una recuperació, no serà igual per a tots. Com la pandèmia, que tampoc no ha estat igual per tots“, afirma Plana. Les aportacions es poden fer a través del web de la campanya, trucant al telèfon 930 008 027 o bé enviant un correu electrònic a yositeveo@abd.ong. Les quantitats que es recullin es dedicaran a cobrir necessitats bàsiques, com ara menjar, productes infantils o per sufragar despeses de l’habitatge.