Des que es va decretar l’estat d’alarma, fa tres mesos, s’ha restringit la mobilitat arreu del territori. No s’ha pogut moure ningú i, per tant, els illencs no han pogut agafar un avió i veure la família. Aquest diumenge Pedro Sánchez ha anunciat que Espanya reobrirà les fronteres amb Europa el 21 de juny però, de moment, encara no saben segur quan hi podran anar. Els alemanys els han passat al davant, ja que tenen l’accés permès a les Balears a partir d’aquest dilluns, 15 de juny.

Una prova pilot per establir corredors turístics segurs

L’Estat ha permès que aterrin a les Balears 47 vols provinents d’Alemanya, per tant, en els propers dies hi arribaran 10.900 turistes, aproximadament. Segons el Govern espanyol, es tracta d’una prova pilot per establir corredors turístics segurs. El Butlletí Oficial de l’Estat recull en quines condicions es farà l’experiment.

El BOE especifica que s’aixecaran parcialment els controls a les fronteres. Es prendrà la temperatura als viatgers i se’ls farà signar un document en què assegurin que no tenen símptomes de la covid-19, però no se’ls farà cap test PCR. A més, els turistes alemanys no hauran de fer la quarantena, tot i que encara és obligatòria a la resta de l’estat. El BOE també inclou un punt en què explica que podran viatjar sempre que els territoris d’origen i destinació tinguin una taxa de contagis inferior a nou casos per 100.000 habitants.

“És una injustícia”

Els illencs que encara no han pogut viatjar fins a casa estan molestos amb l’anunci i critiquen que s’hagi prioritzat l’economia abans que les persones. La Margalida Amengual anava cada dos mesos a Mallorca i ara no sap quan hi tornarà: “Som conscients que tenim un paradís i que bona part de l’economia es basa en el turisme”. I afegeix: “Conceptualment, m’enfada que algú hi pugui anar a fer turisme i tu no puguis anar a visitar a la teva família”.

A més, alguns illencs miren amb preocupació els protocols sanitaris que s’aplicaran. L’Andreu Gomila, també mallorquí resident a Barcelona, afirma: “És una lògica absurda de desescalada. Les mesures són arbitràries i demostren que hi ha gent de primera categoria i gent de segona”.