“Els més afectats són els treballadors amb una baixa educació”, ha assegurat l’economista de la Universitat de Barcelona (UB) Judit Vall en declaracions al programa ‘Reset’, de betevé, en relació amb l’impacte de la crisi del coronavirus en el mercat laboral. En aquest aspecte, ha afirmat que “és bastant similar a altres crisis econòmiques”.

Per la també investigadora associada del Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), els treballadors amb menys estudis tenen “més risc sanitari i més risc econòmic”. Segons Vall, “tenen un major risc de contreure la malaltia perquè estan més representats en els sectors essencials, com l’alimentació o el transport”, alhora que “els que treballen en sectors que no són essencials com que fan treballs més manuals tenen menys possibilitats de teletreballar“. Per això, diu, “estan més exposats a perdre la feina”.

Possible retrocés en la deslocalització

No tot són males notícies, però, per als treballadors amb menys nivell educatiu. Segons Judit Vall, a mitjà o llarg termini, poden veure’s “beneficiats” per un possible “retrocés en la globalització i en la deslocalització de les empreses”. Això, afegeix l’economista, “milloraria les perspectives laborals de les persones amb baixa educació als països desenvolupats”.

Vall assegura que “moltes empreses s’han adonat que el fet de tenir la producció distribuïda a diversos punts geogràfics pot trencar aquestes cadenes de producció“. És per això que pronostica que “segurament, la producció tornarà o es localitzarà novament a països més desenvolupats“.