El Banc Obrer de Barcelona ha organitzat una recollida de joguines perquè els Reis d’Orient les puguin entregar a més d’un centenar de famílies de Sant Andreu i l’entorn. Aquest és el tercer any que, a través del boca-orella, el Banc Obrer promou la recollida de joguines noves i de segona mà a instituts, entitats i empreses del barri. Són les mateixes famílies que col·laboren amb l’organització les encarregades de recollir-les i empaquetar-les.

400 joguines a la plaça d’Orfila

Des de desembre, el Banc Obrer de Barcelona, ubicat al carrer del Pare Secchi, es reuneix cada tarda per posar a punt les joguines que han recollit. Voluntaris i famílies revisen que estiguin completes i funcionin, posen piles a aquelles que ho necessiten, les empaqueten i les classifiquen per edats. Per a aquest any ja hi ha 130 famílies apuntades per recollir joguines. L’entrega es farà la nit de Reis a la plaça d’Orfila i calculen repartir unes 400 joguines.

Banc Obrer, organització solidària

El Banc Obrer de Barcelona es va establir a Sant Andreu el 2017 i hi ha involucrats uns 40 voluntaris, la majoria joves, i unes 35 famílies. L’organització, amb representació a altres ciutats catalanes i estatals, té un propòsit solidari. Segons el coordinador de l’entitat, Sabas Alcázar, el banc neix a causa de les carències sistemàtiques del sistema: “El Banc Obrer és participatiu, entre iguals, no som una organització caritativa.” Sabas afegeix que el Banc Obrer és una eina perquè les famílies es puguin organitzar, ja que elles mateixes participen en les accions que realitzen. A més, segons diu, les famílies hi col·laboren tinguin o no necessitats.

Aliments, habitatge i, fins i tot, gimnàs

A més de la campanya de recollida de joguines, el Banc Obrer organitza altres accions durant l’any, en funció de les necessitats del veïnat. Així han fet recollida de material escolar i d’aliments o assessorament laboral i sindical. També han organitzat batudes per netejar la plaça de les Palmeres. A les seves instal·lacions, també va oferir a les famílies un gimnàs a preus populars.

El Banc Obrer treballa conjuntament amb altres entitats, com el Frente Obrero i l’Associació 500×20, i tenen previst ampliar l’àmbit d’actuació i col·laborar amb els veïns del Bon Pastor i la Trinitat Vella.