Des de 2008, Gràcia té una cavalcada molt particular. Se celebra un dia abans que la dels Reis d’Orient i les protagonistes són tres dones. Són les carteres reials, que s’encarreguen de recollir totes les cartes per lliurar-les als Reis d’Orient. Els encarregats d’organitzar la cavalcada són els festers de la Festa Major de Gràcia i les entitats del barri, que treballen a contrarellotge per tenir a punt el seguici. La novetat d’enguany és que les carteres desfilaran en camions, decorats amb motius del món epistolar.

Una cavalcada teatralitzada

Les emissàries dels Reis d’Orient a Gràcia són les carteres reials que, des de 2008, recullen les cartes a la Vila. Des de l’any passat, la cavalcada està immersa en un projecte de renovació. Va començar amb un nou vestuari i, aquest any, hi ha una nova ambientació que vol potenciar la teatralització. “Hem reforçat molt el teatre de carrer, és a dir, potenciar les músiques, el vestuari, potenciar també, que cada comparsa tingui una coreografia pròpia amb una música pròpia i sobretot, potenciar el fet que els patges puguin apropar-se al públic i parlar amb ells”, assenyala Joan Sánchez, gestor cultural de la Fundació Festa Major de Gràcia.

A més, aquest any, el seguici compta amb una altra novetat: les carteres aniran en camions per primera vegada, en lloc de cavalls o cotxes antics. I s’ha potenciat una ambientació vinculada al món de les cartes, per això hi haurà sobres, segells i una estafeta de correus.

Uns 500 voluntaris fan possible el seguici

Quan acaba la Festa Major de Gràcia, la Fundació ja comença a preparar la cavalcada. Són uns 500 voluntaris que participen en la jornada del dia 4 de gener, però molts festers col·laboren en el vestuari o les estructures. És el cas de Laia Déu, que s’ha imaginat noves estructures per guarnir les carrosses de les tres patges reials: l’Ona, la Sitar i l’Estel de Foc. Explica que han hagut d’adaptar les ambientacions als camions que ha cedit l’Ajuntament perquè “quedi bé amb les carteres davant, que hi hagi certa harmonia. Com que tampoc tenim un gran espai per guardar coses, vam pensar en una estructura desmuntable de tub de ferro.” En aquestes estructures hi haurà sobres, segells i cartes, i es podran reutilitzar pel guarnit de la rua de Carnaval.

El dia 4 de gener a les sis de la tarda des dels Jardinets de Gràcia les carteres recolliran les cartes, perquè l’endemà, els Reis d’Orient puguin repartir tots els regals a totes les llars.