Antigament, i a falta de mapes del temps formulats amb sistemes tecnològics avançats, s’utilitzava el calendari de la ceba per saber el temps que s’espera per a un any concret i poder tenir algun tipus de predicció, sobretot per al món agrícola. De fet, la meteorologia és plena de tradicions i dites meteorològiques, com la que afirma que “la ceba de Cap d’Any fa bon averany”.

En què consisteix el calendari de la ceba?

Abans de les 12 campanades de la nit de Cap d’Any es talla una ceba en 12 trossos que representen els futurs 12 mesos de l’any. Cal anomenar cada tros de ceba amb el nom d’un mes concret i posar-los sobre una safata o un tros de fusta. El pas següent és posar sal dins de cada tros de ceba (una cullereta de cafè, més o menys) i deixar-ho reposar tot, al llarg de tota la nit, a la serena, és a dir, a l’aire lliure. Cal que sigui un lloc arrecerat de la pluja i el vent, com un porxo, un balcó o una finestra. És important que no hi caigui la rosada de la nit.

El dia de Cap d’Any, al matí, ja es pot llegir el resultat de l’experiment: els trossos de ceba que hagin quedat humits indicaran que els mesos que representen seran plujosos. Per contra, els clofolls que estiguin eixuts indicaran mesos secs. Si hi ha algun tros que tingui gotes petites d’aigua, llavors podria indicar neu. Cal tenir present que el resultat del calendari de la ceba només és vàlid per al lloc on s’ha fet l’experiment.

La fiabilitat del calendari de la ceba és d’un 75 %

La sal dipositada dins la ceba és un element higroscòpic, és a dir, que absorbeix o cedeix humitat de l’ambient que l’envolta. En aquest cas, absorbeix o cedeix humitat de la ceba per osmosi. No es tracta d’un mètode científic, però té seguidors molt fidels que afirmen que pot arribar a encertar entre vuit i 10 mesos de cada any.

Què diu el calendari de la ceba 2020?

Segons els resultats obtinguts el 2020 podria tenir uns primers sis mesos de l’any amb més pluja del normal, a excepció del febrer. També el final de l’estiu i l’inici de la tardor podrien ser plujosos, però l’estiu i el tram final de l’any, secs.

Aquesta predicció pot variar en funció de la zona. A més, també cal tenir en compte que els mapes del temps, força més fiables, preveuen una primera quinzena del mes de gener majoritàriament seca. Com sempre, els meteoròlegs de betevé en faran un seguiment constant tots els dies de l’any.