La crisi del coronavirus ha desencadenat la suspensió de nombroses fires i congressos a tot el món. A Barcelona, l’ajornament d’aquest tipus d’esdeveniments ha provocat un impacte de dos mil milions d’euros. En una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, el director de Barcelona Convention Bureau, Christoph Tessmar, afirma que el sector “ja dona el 2020 per perdut amb l’arribada de la segona onada de coronavirus”. Ara bé, Tessmar és optimista i creu que el 2021 “serà el millor any de la història, ja que hi ha molts esdeveniments programats”.

“Agències tancades abans de Nadal”

A la taula del programa també hi ha participat Ricard Planas, vicepresident de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges (ACAVE). Planas opina que les agències han treballat de valent i “han fet la feina”, però el que realment preocupa és que les empreses estiguin disposades a crear esdeveniments presencials i, per tant, confiïn en què la situació és segura. Tot i això, creu que abans de Nadal moltes agències hauran de tancar perquè “no hauran aguantat la crisi”.

D’altra banda, els dos experts creuen que es podria apostar per un model híbrid, és a dir, que els esdeveniments fossin semipresencials. Segons Tessmar, els congressos virtuals suposen un cost molt elevat per als organitzadors i també suposarien una pèrdua d’ingressos, ja que els participants no hi serien presencialment per oferir els productes. En una mateixa línia s’ha mostrat el vicepresident de l’ACAVE, ja que el fet de no venir presencialment comportaria “un impacte econòmic molt elevat per a les agències”.

“25.000 llocs de treball perduts”

La Maribel Rísquez és CEO de Barcelona Hostess i en una entrevista al programa afirma que el sector viu una gran crisi, ja que pràcticament no hi ha feina des del mes de febrer. Des del sector calculen que “s’han perdut 25.000 llocs de treball i una de cada quatre empreses s’han vist obligades a tancar”. Fa un mes, Barcelona va acollir el primer congrés presencial de tot l’estat després de la crisi de la covid-19: l’edició conjunta de BizBarcelona i el Saló de l’Ocupació organitzats amb la voluntat de donar un impuls a l’activitat d’aquest 2020. Des del febrer a Fira de Barcelona no s’hi havia fet cap congrés presencial amb públic.