L’Agustí Camps va obrir fa quatre anys una petita vermuteria al carrer de Puigmartí, hi cabien 25 persones, però amb les restriccions d’aforament per la crisi del coronavirus, ara només pot tenir deu persones a dins del local. Amb tan pocs clients, diu, no li surten els números per tenir obert. Per això té la vermuteria tancada. Denuncia, però, que és una situació que no pot mantenir més temps: “Jo no puc continuar parat, fa sis mesos que no tinc cap ingrés. Què faig? Si l’únic que vull és que revisin cas per cas, que em deixin treballar i que vinguin després a informar-se i a parlar i a buscar solucions conjuntament”.

Els barrils el salvarien del tancament

L’Agustí té clara la solució per reobrir el local sense pèrdues: necessita que l’administració li autoritzi posar dos barrils a fora, així augmentaria el nombre de consumidors. La Vermuteria Puigmartí sempre havia tingut aquests dos barrils a peu de carrer, però ara no li estan permesos. Creu que haurà de tirar pel dret, com ja han denunciat altres companys del gremi, ja que no ha obtingut resposta de l’Ajuntament i no pot estar més temps sense ingressos. Actualment viu al magatzem del local perquè no podia mantenir el lloguer de l’habitatge i del bar a la vegada sense cap ingrés. Va haver de decantar-se per mantenir-ne un, el negoci.

Els restauradors fan pinya

Des de fa uns mesos l’Agustí s’ha unit a l’Associació Professional de bars i restaurants de Gràcia amb altres restauradors del districte que també passen moments difícils. Tot i que la situació del gremi de la restauració és greu a tota Barcelona, el portaveu de l’associació, Alberto Barros, recalca les problemàtiques concretes d’aquest districte on s’han denegat un 70 % de peticions d’ampliació de terrassa, en especial a la Vila de Gràcia: “Són carrers complicats de posar terrassa. No podem treure aparcament de cotxes. Estem lluitant amb l’Ajuntament a veure si s’adapta una mica més aquí a Gràcia. Locals com aquest, com el de l’Agustí, no tindran cabuda d’aquí a finals d’any”.

En espera que l’Ajuntament mogui fitxa

De moment els restauradors de Gràcia continuen esperant que l’Ajuntament els doni alguna solució i permeti les terrasses excepcionals abans que acabi l’estiu per aprofitar el bon temps. Per això seguiran concentrant-se cada dimecres davant el districte a la plaça de la Vila. Amb un futur incert quan arribi el fred, i sense veure encara respostes de l’administració, també estan estudiant d’unir-se amb altres associacions de restauradors de la ciutat i traslladar les queixes a la plaça de Sant Jaume.