Mobilització sindical per demanar reduir els horaris comercials. Representants de CCOO han presentat gairebé 12.000 signatures per demanar reformar la Llei de comerç. L’objectiu, que l’hora de tancament dels comerços sigui les 21 h durant tot l’any per garantir la conciliació familiar, segons ha explicat als mitjans el secretari general de la Federació de Serveis del sindicat, Luis Jiménez.

El Parlament va aprovar el juliol passat la nova Llei de comerç, que ampliava els horaris comercials de 72 a 75 hores setmanals.  Aquesta regulació marca diferències durant l’any i estableix que, mentre que a l’hivern s’ha de tancar a les 21 h, a l’estiu els horaris es poden allargar fins a les 22 h.

S’obre la porta a una nova vaga general

Aquesta reclamació sindicals s’ha fet sentir en una manifestació que ha recorregut aquest matí la via Laietana i en què els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, han avisat que si es manté el “bloqueig” de les patronals en la negociació col·lectiva aniran a la “vaga general”.  Representants de fins a 25 seccions sindicals han sortit al carrer per demanar que els treballadors puguin recuperar el poder adquisitiu perdut durant la crisi. Treballadors de diferents àmbits han demanat que s’actualitzin els salaris, amb increments que tinguin en compte la pèrdua dels últims anys.

Els sindicats CCOO i UGT remarquen també la necessitat de posar en marxa mesures concretes per reduir la bretxa salarial entre homes i dones. Per assolir la igualtat real, proposen l’obligació de fer plans d’igualtat de gènere a totes les empreses a partir de 100 persones de plantilla, i abordar de manera decidida mesures de no discriminació del col·lectiu LGTBI en àmbit laboral.