Per conèixer per dins el mercat i escoltar també els testimonis dels arquitectes, els paradistes, els veïns i els comerciants de Sant Antoni, betevé ha preparat aquest web especial amb entrevistes, reportatges i material gràfic que ajuda a entendre el passat i el futur del mercat.

Una de les veus importants és la dels paradistes de menjar fresc de Sant Antoni que han passat tots aquests anys d’obres a la carpa provisional situada a la ronda de Sant Antoni. Dels 94 paradistes que es van instal·lar al mercat provisional només 53 aniran al nou. La crisi econòmica i les pròrrogues constants en el calendari d’execució de les obres faran que alguns venedors visquin la inauguració, el 23 de maig, des de la barrera. Dissabte 19 de maig va ser l’últim dia que els comerciants van treballar sota la carpa del mercat provisional. Els paradistes han aprofitat que aquest dilluns, 21 de maig, era festiu a Barcelona per fer el gruix del trasllat i aquest dimarts 22 l’equipament està tancat per tenir-ho tot a punt per a aquest dimecres 23. La inauguració amb les autoritats serà dissabte, 26 de maig.

Dimecres 23 també serà dia d’estrena per als paradistes dels encants. Amb la reforma ells  tindran un centenar de parades a l’interior del mercat i una vintena a les noves marquesines del carrer de Tamarit. L’assemblea de paradistes ha votat mantenir els horaris tradicionals i els encants obriran els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de 9.30 a 20.30 h. Els venedors també han hagut de fer front a diversos canvis d’ubicació mentre ha durat la rehabilitació. Van estar un temps al carrer de Manso fins que es van acabar de construir les parades  de Tamarit.

Els qui també es traslladen a una ubicació definitiva són els paradistes del Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni. El juliol del 2011 es van moure a la carpa provisional del carrer del Comte d’Urgell, d’on es van acomiadar aquest diumenge. Ara se situaran en marquesines a tot el perímetre del nou mercat. Al carrer del Comte d’Urgell l’estructura serà retràctil, mentre que als altres tres trams de carrer serà fixa amb algunes parts que es podran retirar per permetre el pas de la llum.

El nou Mercat de Sant Antoni

A la planta que queda arran de carrer hi conviuran els tres mercats. Les parades d’alimentació (52) s’ubicaran als passadissos interiors de la creu, mentre que les dels encants (105) quedaran col·locades als passadissos més propers a la façana. Amb les obres s’han guanyat quatre plantes subterrànies. A la -3 hi haurà magatzem logístic per als paradistes i a la -2 i -4, un aparcament de 400 places per als clients. Al primer soterrani obriran un supermercat Lidl i un gimnàs.

Les obres, dissenyades pel Taller d’Arquitectes Ravetllat-Ribas, han consolidat l’estructura metàl·lica. La coberta de teula ceràmica s’ha refet del tot imitant el disseny original i se n’han rehabilitat les façanes. A la planta -1 s’han deixat al descobert després d’idear diverses solucions arquitectòniques restes de la contraescarpa medieval, que seran visitables.

També està pendent de museïtzar un tram de la via sepulcral romana que s’ha pogut conservar en l’emplaçament original.