La Rosa Olaya, de 75 anys, i l’Esteve Foguet, de 79, han decidit que ara és el moment d’acomiadar-se del negoci al qual s’han dedicat tota la vida. És un establiment amb molta tradició al barri i que en els moments més gloriosos va arribar a tenir 16 treballadors. Fins al mes de gener hi treballaven nou persones i ara en són quatre. Es tracta de l’única botiga del barri que té un taller propi on es fa la neteja de les peces de roba. “Els clients estan desesperats perquè no saben on duran la roba a partir d’ara”, ha dit Foguet. 

Tintoreria La Barcelonesa

Les vendes s’han reduït a la meitat

En els últims 20 anys s’ha notat una baixada en el volum de feina. Per exemple, durant el 1995 la Barcelonesa facturava 20.000 peces l’any i ara en canvi la xifra és de 10.000. Els clients havien arribat a anar-hi dos cops al mes i actualment ho fan només dos cops l’any. Una de les explicacions que esgrimeixen la Rosa i l’Esteve és que “la moda s’ha transformat. Abans, quan arribava el diumenge, la gent anava mudada per anar a missa i avui es vesteix amb texans i jerseis que van a parar a la rentadora”, ha afegit Foguet. L’article que més rentadores ha vist passar han estat els pantalons, seguit de les americanes i les jaquetes femenines.

Un nou negoci a Sant Andreu

El fill de Foguet, que també es diu Esteve, és la quarta generació que ha passat pel negoci familiar. L’home ha assegurat que els seus plans de futur són obrir una petita tintoreria al barri de Sant Andreu i que tindrà el mateix nom: Tintoreria Barcelonesa. Foguet fill ha explicat que reciclarà bona part de la maquinària que hi ha a l’establiment.

Què passarà amb el local?

El propietari ha assegurat que ja ha venut el local, format per tres plantes i amb 300 m2 de superfície. Segons Foguet, el nou propietari té la intenció de fer-hi habitatges. Aquest establiment va estar al primer llistat de les botigues emblemàtiques de la ciutat que es va elaborar el 2014 per protegir els comerços singulars i que preveia la conservació del marbre negre i els arcs que té la façana. Després va caure de la llista definitiva.

Tintoreria La Barcelonesa