El Sindicat de Llogaters i Llogateres considera que la regulació dels lloguers que volen impulsar les administracions arriba cinc anys tard. Arran de la publicació de les dades de l’Incasòl sobre els preus del lloguer a Barcelona en el tercer trimestre del 2019, el portaveu del Sindicat de Llogaters i Llogateres, Jaime Palomera, ha considerat que ja fa anys que “s’està especulant massivament amb l’habitatge”.

Les dades de l’Incasòl reflecteixen que, per primera vegada, el preu mitjà del lloguer a Barcelona ha superat la barrera dels 1.000 € mensuals. En resposta a aquestes xifres la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, també ha piulat que cal que les ciutats tinguin la competència per regular els lloguers abusius com una eina imprescindible.

Precisament, el pacte de govern a Espanya entre el PSOE i Unides Podem preveu que tant ajuntaments com comunitats autònomes puguin fer-ho en zones on el mercat estigui tensat. El Sindicat de Llogaters i Llogateres valora positivament la mesura però també considera “que és poc concreta i que cal un reial decret de mesures urgents perquè desenvolupar una llei és un procés molt lent i no podem esperar més. La situació és d’emergència”, ha afegit Palomera.

Entre les mesures que reclamen, a banda de la regulació dels preus, és retornar al mercat de lloguer pisos que ara es destinen al lloguer turístic i incrementar el parc d’habitatge públic. Segons Palomera és fals que tinguem un problema d’oferta: “Hi ha 9.600 pisos amb llicència de pis turístic que han sortit del mercat del lloguer”.