Aguadé Ceràmica és sobretot un negoci familiar. El va posar en marxa el pare l’any 1950 i ara fa més de tres dècades que el fill està al capdavant. Van començar en un garatge i, a poc a poc, van anar ampliant el negoci. La crisi els va obligar a reorientar-se i, en els darrers anys, s’han especialitzat a fer vaixelles per a restaurants. Segons expliquen, la capacitat per adaptar-se a les necessitats del mercat en cada moment ha estat clau per perdurar durant aquests anys.

Aguadé Ceràmica, 70 anys a Horta

Els Aguadé treballen la ceràmica al barri d’Horta des de fa 70 anys i dues generacions. Quan va acabar els estudis, l’impulsor del negoci va posar en marxa un taller al garatge de casa. “Va fer unes peces amb moltes flors i amb molt color i això va tenir molt d’èxit”, explica Pere Aguadé, fill del fundador, i “llavors venien sobretot a tot Espanya i a mesura que tenien més demanda van anar fent el taller més gran”. Van arribar a tenir 40 treballadors i van ampliar les dependències.

Vaixelles de restaurants de renom

Amb els anys,  Aguadé Ceràmica ha anat evolucionat, va passar del pare al fill i  en les condicions del mercat actual han decidit especialitzar-se en la restauració. Fan algunes de les vaixelles d’alguns dels restaurants amb més renom de Catalunya. “Ve un xef al taller i ens diu: ‘m’agradaria així'” explica Aguadé, “i llavors nosaltres li fem un model amb la impressora 3D ceràmiques o directament tornejant a mà. Aleshores ell ho aprova i fem la tirada.”

Aguadé assegura que la clau per aguantar és adaptar-se al mercat: “com que som petits, és anar donant petits cops de timó per adaptar-nos al que ens demana el mercat en cada moment.”