Després de pràcticament dos anys de vida i d’haver defensat un miler de llogaters, el Sindicat de Llogaters ha aconseguit negociar una baixada del preu en la renovació del contracte. El beneficiari és el Jaume Gorriz, un veí de Vallcarca des de fa 30 anys i qui, a més, han renovat el contracte per set anys més. Gorriz explica que un grup inversor va comprar l’edifici sencer on viu i va fer fora la majoria de veïns a canvi de diners o d’apujar-los el preu de lloguer. Aquest veí explica que finalment només va quedar ell a la finca i que és quan va començar a patir assetjament immobiliari. Segons Gorriz van trencar la porta d’entrada de casa seva perquè hi pogués accedir qualsevol i  van tallar amb una cisalla el cable de fibra òptic. Diu que va estar quatre dies sense internet ni telèfon fix. Gorri afegeix que “també van ser infernals els talls de llum, que van ser durant un mes, entre 15 i 20 vegades”.

Implicació del Sindicat de Llogaters

L’èxit d’en Jaume té a veure amb la implicació del Sindicat de Llogaters. Només posar-s’hi en contacte tot va començar a canviar: la propietat va canviar d’actitud i va reparar els desperfectes a l’escala fins que finalment va negociar una baixada en la renovació del contracte. Des d’aquesta plataforma ho veuen com una victòria històrica després d’haver defensat un miler de llogaters. Jaime Palomera, el seu portaveu, assegura que aquesta fita suposa un canvi de paradigma i estableix un precedent en la lluita pel dret a l’habitatge.

“Fem una crida a la Generalitat abaixar un 50 per cent el preu del lloguer i que tots els inquilins es plantin quan reben un burofax de l’arrendatari que els apuja el preu”

L’associació està convençuda que l’èxit respon a la lluita veïnal i col·lectiva.

Es busquen propietaris que lloguin els pisos a preus justos

El sindicat d’habitatge de Vallcarca denuncia que el seu barri és objecte de l’especulació immobiliària des de fa anys. El cas d’en Jaume, diuen, és l’exemple d’una dinàmica que sempre es repeteix: una empresa compra un edifici per reformar-lo totalment, per després llogar-ne els pisos a preus abusius. Des d’aquest col·lectiu, el Sindicat de Llogaters explica que properament encetaran una campanya per buscar propietaris que lloguin a preus assequibles.