L’escassa oferta de cites prèvies per anar al Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) per cobrar l’atur ha motivat que molts establiments aprofitin per fer negoci. Els preus que els locals ofereixen els torns d’atenció oscil·len entre els 5 i els 80 euros. Ho reconeix en Babu, que regenta un establiment de fotocòpies al Raval i diu que el que fa “és ajudar a la gent que no disposa del temps per asseure davant de l’ordinador per demanar cita prèvia”. Aquest home afirma que ven les cites prèvies per 5 euros. En Babu creu que l’Estat o el SEPE haurien de bloquejar les adreces electròniques quan veuen que “demanen moltes cites prèvies alhora i no denunciar que la seva activitat és fraudulenta“.

La problemàtica s’ha centrat a Barcelona i, en concret, a Ciutat Vella, on es poden veure locutoris amb cartells de venda de cites prèvies. De fet, algun dels usuaris afectats van comprar la cita en una bugaderia del centre de Barcelona. La pràctica es dona en un context de col·lapse d’aquestes oficines laborals amb retards de fins a tres mesos en la tramitació de l’atur. 

Repetició dels correus fins a 20 vegades

Des del SEPE ho han detectat perquè els mateixos usuaris que han comprat aquests torns els ho han explicat. Un altre indici detectat pel SEPE va ser la repetició dels mateixos correus “fins a 20 vegades” en la llista de les desenes de cites prèvies que es concedeixen cada dia, segons ha explicat el president de la Junta de Personal dels Funcionaris de l’Estat a la província de Barcelona i treballador del SEPE, Miguel Ángel García. Fins i tot, apunta García, alguns mails portaven al nom “cita previa”.

Aquest treballador creu que les persones que han accedit a aquestes citacions d’inici ho han fet a través d’un programa informàtic que se salta el mecanisme de seguretat del web. Per dificultar les operacions d’aquests grups que mercadejaven amb les citacions, les oficines van decidir no “obrir cites” mai la mateixa hora, o fer-ho en horaris poc habituals com ara les set del matí o un dissabte.

Segons ha explicat, Miguel Ángel García, fer la gestió de tramitar una cita per un tercer no és il·legal però si s’obté una cita fictícia fent servir dades inventades o amb les dades d’altres persones i després la vens, “s’entraria en una línia més delicada” i en una possible irregularitat. De moment, els Mossos no estan investigant els fets perquè els falta una denúncia dels afectats o de fiscalia per fer-ho

Sobrecàrrega a les oficines laborals

García, que també és delegat sindical de CGT, apunta que “l’escassetat de cites està provocant que s’hi comerciï” i assegura que amb una “plantilla suficient” es podria atendre més gent.  Creu que els serveis públics estan infradotats i” sostinguts amb pinces” i amb anys de retallades al darrera.  “L’atur està pujant, tenim el problema dels ERTO amb errors en el pagament que demanen una resposta; la gent que no cobra i vol saber per què… “.Tot són motius que expliquen que la necessitat de cites augmenti”, afegeix.  Miguel Ángel García assegura que la solució passa per contractar més personal i que tot i que arran de la pandèmia s’han contractat 200 persones a tot Barcelona “no és suficient” i a més, diu, no estan garantides més enllà del 31 de desembre.