Una nena de 12 anys, que havia estat ingressada en estat crític a l’Hospital Vall d’Hebron, ha rebut finalment l’alta després de 45 dies d’ingrés. Com a conseqüència del coronavirus la pacient havia desenvolupat la síndrome inflamatòria multisistèmica pediàtrica, una malaltia que pot provocar la fallida de diversos òrgans, fins i tot del cor. Es tracta d’una síndrome molt poc freqüent, que es produeix sobretot en infants d’aquesta edat.

Per poder-la curar, la pacient va rebre tractament d’ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòrea) durant sis dies per substituir la funció del seu cor. Amb aquesta tècnica se substitueix temporalment la funció del pulmó o del cor i es permet als òrgans afectats que puguin descansar per recuperar-se de la patologia.

La nena, que viu a Mallorca, havia estat ingressada a l’UCI de l’Hospital Universitari Son Espases, amb una fallida cardíaca i no responia al tractament. L’equip d’ECMO del Vall d’Hebron s’hi va traslladar i va iniciar allà el tractament. Posteriorment, van traslladar la pacient a Barcelona sense desconnectar-la del tractament. En total, de tot el temps que va estar ingressada, va passar dues setmanes a la unitat de cures intensives. La nena, a més, tenia una patologia prèvia a la covid-19: pateix hipertiroïdisme causat per la malaltia de Graves-Basedow.

Quan van traslladar la pacient a planta ja estava estable però tenia la musculatura afectada, com a conseqüència d’haver estat crítica i del coronavirus. Ara, segueix un tractament de rehabilitació muscular.

Des de l’inici de la pandèmia, a l’Hospital Infantil del Vall d’Hebron hi han ingressat 48 pacients amb coronavirus. D’aquests, 14 han necessitat cures intensives.