Amb motiu del Dia Mundial contra la Pneumònia, nou edificis de Barcelona s’han il·luminat de blau entre les nou i les deu del vespre. Hi havia, per exemple, la Torre Glòries, La Pedrera i l’Hotel W. L’objectiu és conscienciar sobre aquesta infecció pulmonar aguda que pot ser greu però que es pot prevenir en alguns casos.

Gairebé 50 països s’han adherit a aquesta iniciativa

, que ha il·luminat, de manera simultània, 232 monuments de tot el món per donar visibilitat i conscienciar sobre la importància de prevenir la pneumònia. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 2018 hi va haver més de 120.000 ingressos hospitalaris a tot Espanya per aquesta malaltia i més de 10.000 morts.

A principis d’any es va reunir a Barcelona el primer Fòrum Global sobre Pneumònia Infantil, on es va recordar que aquesta infecció és la principal causa de mortalitat infantil a tot el món, ja que desenes de milions d’infants continuen sense estar-ne vacunats. 

Cal ser conscients de com ens contagiem

Aquest 2020 els ingressos per pneumònia s’han disparat a causa del coronavirus. Segons explica Jaume Joan Ferrer, cap de pneumologia de l’Hospital Vall d’Hebron, habitualment a l’hivern, que és quan es fan més ingressos per pneumònia, n’hi havia un al dia. Ara, en canvi, ja se n’estan fent 20 o 30 de diaris.

El metge espera que la pandèmia serveixi almenys d’aprenentatge: “Hem de ser conscients que quan estem refredats podem contagiar els altres”, explica. De fet, no només el coronavirus pot provocar pneumònia. Un refredat o la grip també pot derivar-hi.

Per això, espera que les mesures higièniques que tenim a la feina o al transport les mantinguem un cop superada la pandèmia. A banda, considera que també són clau la vacunació i la protecció de les persones més vulnerables.