La venda de flors ha estat constant al llarg de tot el dia, tot i que el Gremi de Floristes assegura que el matí ha estat tranquil. No obstant això, al llarg del dia els paradistes han treballat sense parar i per aquest motiu s’ha assolit la xifra dels set milions de roses venudes.

4.872 parades -3.892 de roses i 980 de llibres- han canviat per un dia la fesomia dels carrers de la ciutat. Un seguit d’activitats paral·leles s’han sumat també a la festa. Les roses tradicionals han estat les protagonistes de les parades, però molts barcelonins n’han regalat de reivindicatives: de color groc i vermell, fetes a mà i de ganxet o dins de les urnes de l’1 d’octubre n’han estat algunes de les més curioses.

Les vermelles segueixen sent les preferides; en canvi, les blanques han estat desbancades per les grogues en una diada diferent a causa de l’excepcionalitat del moment políticLa previsió de les vendes de roses, segons els floristes de Mercabarna, són optimistes: calculen que s’hauran venut més de set milions de roses, un 20 % més que l’any passat. La venda de roses grogues s’ha multiplicat per quatre, aproximadament se n’han venut un 10 % més que l’any passat. Tot i això, les tradicionals ens han deixat imatges icòniques de la ciutat com la de la Casa Batlló.

El Palau Moja també s’ha transformat en un jardí ple de roses vermelles i grogues.

Al març, Òmnium va fer una crida perquè les roses d’enguany fossin de color groc com a mostra de suport als presos polítics, amb el lema “Aquest Sant Jordi la rosa és groga”. La campanya va aixecar polseguera a les xarxes socials, alguns usuaris de Twitter van mostrar el seu rebuig defensant que l’acció perjudicaria els agricultors catalans.

Els floristes han reconegut el seu neguit, perquè no podien preveure el volum de venda d’aquestes roses. Tot i això, Òmnium i el seu president empresonat, Jordi Cuixart, han fet una crida de bon matí per omplir un mural de groc a la plaça de Catalunya. També des de la formació Junts per Catalunya, malgrat l’excepcionalitat d’aquesta diada marcada pel 155, s’ha cridat a “omplir de groc el Palau de la Generalitat”, i han convidat els ciutadans a participar en la jornada de portes obertes amb roses i peces de vestir grogues.

Petons a la plaça de la Universitat

La mateixa entitat cultural ha impulsat La Petonada, un acte que s’ha celebrat durant tot el dia a la plaça de la Universitat, per seguir reivindicant, diuen, l’amor en un dia com el de Sant Jordi. S’hi han sumat altres entitats LGBTI. En l’acte, s’han llegit microrelats i s’han dut a terme algunes performances.