Sant Jordi omple d’activitats, roses i llibres Barcelona

La diada recupera l’esmorzar literari i talla carrers del centre de la ciutat per evitar aglomeracions

La diada de Sant Jordi recupera aquest 2018 l'esmorzar literari que s'havia fet durant anys a l'Hotel Regina, però que enguany tindrà un emplaçament nou, el Palau de la Virreina. Serà el tret de sortida d'una jornada en què s'instal·laran 4.872 parades da la ciutat, la gran majoria de roses (3.892). Només 980 seran de llibres.

Més de la meitat de les parades es concentren al centre de la ciutat. A Ciutat Vella, se'n munten 677, de les quals 250 seran de llibres i 427, de flors. En aquest districte, i amb l'objectiu d'identificar les que tenen permís, les parades autoritzades lluiran un mantell amb el distintiu de l'Ajuntament.

El districte amb més parades serà l'Eixample, amb 2.022 estands: 1.456 de roses i 566 de literaris. En aquest cas, un dels principals focus d'atenció serà la rambla de Catalunya i també el passeig de Gràcia. Un altre punt destacat serà el passeig de Sant Joan, que concentra l'oferta especialitzada en llibre infantil i juvenil. L'avinguda Diagonal serà l'espai destinat als llibres de vell.

Activitats arreu de la ciutat i durant tot el dia

Entitats i associacions de veïns i comerciants també surten al carrer. Al Fort Pienc, els botiguers treuen 48 carpes al passeig de Sant Joan i, en aquest mateix carrer,  Òmnium Cultural organitzarà activitats. Aquesta entitat també impulsa la Petonada de la plaça de la Universitat, un espai en què hi haurà una mostra d'entitats LGTBI i s'hi faran activitats. A Sant Antoni, els veïns han muntat estands a l'avinguda de Mistral i a la rambla del Raval se celebrarà la 15a edició de la diada de Sant Jordi. En aquest últim cas, més de 70 entitats, col·lectius, associacions i veïnat del barri han preparat tallers i activitats.

Un altre clàssic del dia són les jornades de portes obertes. N'hi haurà, per exemple, al Palau Güell, a la Biblioteca de Catalunya o a l'Ajuntament.

D’activitats n’hi ha per a tots els gustos, però si voleu agafar més idees, us en proposem una selecció per planificar el dia.

Mobilitat complicada

A més de recuperar l'esmorzar literari de primera hora, que durant 17 anys es va fer a l'Hotel Regina i que l'any passat es va anul·lar "per motius organitzatius", la jornada també té altres novetats. Una és el tall de trànsit al carrer del Consell de Cent entre Balmes i el passeig de Gràcia i, l'altra, la restricció en un carrer transversal que ja va avançar el comissionat de Cultura, Joan Subirats, al programa 'bàsics'. D'aquesta manera, es volen evitar aglomeracions de gent en vies molt transitades, com el mateix passeig de Gràcia o la rambla de Catalunya.

Per evitar problemes de circulació, des de la Guàrdia Urbana demanen fer els desplaçaments en transport públic, que s'ha reforçat. Consideren que el fet que la diada sigui un dia laborable suposa un repte per a la mobilitat, ja que s'ajunten els qui habitualment venen a la ciutat a treballar amb els qui vindran per gaudir de Sant Jordi. 

Recomanacions literàries

Per a tots aquells que hagin de decidir quin llibre compren, betevé recull  algunes de les novetats de Sant Jordi 2018. El personal de 10 biblioteques de la ciutat ens recomanen diversos títols, endreçats per no-ficció, infantil, juvenil, poesia i novel·la.

Celebracions prèvies a Sant Jordi

Abans del 23 d'abril s'han organitzat tota mena d'activitats per preparar la diada. La primera ha estat la 14a edició de Món Llibre, que s'ha fet a la plaça dels Àngels els dies 14 i 15 d'abril i que vol fomentar la lectura infantil. El pregó de la lectura d'enguany ha estat protagonitzat per l'escriptora Almudena Grandes.

Una altra activitat programada i que s’ha repetit per segon any consecutiu han estat els Diàlegs de Sant Jordi, una sèrie de converses entre autors i lectors en què han participat, entre d’altres, Amélie Nothomb, Carme Riera, Najat El Hachmi, Philip Pullman, Albert Sánchez Piñol i Fernando Aramburu.

30 anys després de la publicació del llibre 'Barcelones', de Manuel Vázquez Montalbán, l'Ajuntament ha reeditat l'obra. El nou exemplar incorpora notes de l'escriptor Quim Aranda, il·lustracions de Pau Gasol Valls i un epíleg final escrit per Mari Paz Balibrea. El llibre parla del canvis que s'havien de fer a la ciutat per posar-la a punt per acollir els Jocs Olímpics del 92.

La vigília de Sant Jordi s’ha organitzat la segona edició de la Nit del Drac on, combinant fragments de lectura amb música de Clara Peya, s’han recordat tots els escriptors catalans de qui enguany se celebra alguna efemèride, com Manuel de Pedrolo o Maria Aurèlia Capmany.