El restaurant Los Caracoles, obert des del 1835, ha passat una de les pitjors etapes de la seva història durant la pandèmia. Els mesos de confinament i la reducció de l’aforament als locals per garantir les mesures de seguretat imposades per la covid-19 van portar els responsables de l’establiment a reinventar-se per evitar tancar definitivament. L’esforç dels darrers mesos però sobretot la seva llarga història i la vinculació amb el barri l’han fet mereixedor del guardó Ramblista d’Honor 2021, que, a més, també han obtingut el Cinema Maldà i Marta Almirall.

Los Caracoles, amb servei a domicili

Aurora Bofarull, juntament amb el seu germà, és la cinquena generació de la mateixa família al capdavant de Los Caracoles. L’Aurora mirant cap enrere assegura que “la pandèmia ha estat molt difícil de passar. Estàvem destrossats, perquè no vèiem la llum enlloc, com tots els hotelers, ho hem passat molt malament“.

Estàvem destrossats perquè no vèiem la llum enlloc
Aurora Bofarull, copropietària de Los Caracoles

La pandèmia però, assegura, “ens ha obligat a reinventar-nos. Ara fem menjar per emportar, com paelles o altres menjars, i també hem ideat una carta nova amb una cuina més ràpida“. Els propietaris agraeixen la fidelitat dels barcelonins que han continuat venint en els pitjors moments de la pandèmia.

De taverna a restaurant de renom

Los Caracoles, tal com explica l’Aurora, “no era un restaurant. Era una taverna molt petiteta on es venien sabó, petroli, oli i vi i, de mica en mica, va anar introduint menjar com sardines, anxoves, ostres i cargols amb salsa”. La “culpa” que aquesta taverna es convertís en un restaurant de renom la va tenir en part “una tapa de cargols amb salsa que oferien amb vi. La gent quan sortia del Liceu deia: ‘Anem a aquell lloc on fan els cargols tan bons'”, explica l’Aurora.

Aquesta fotografia es pot veure en una de les parets del restaurant

La seva cuina ha traspassat fronteres geogràfiques i ideològiques ja que han tingut com a comensals personalitats de tots els colors polítics i professions. Entre ells, l’artista Joan Miró, que fins i tot els va fer una obra.

Encara amb cuina de carbó

Al restaurant es continua treballant amb una cuina de carbó, per la qual passen els plats que l’han convertit en un establiment amb fama nacional i internacional.

Tot i que encara la normalitat precovid no s’ha aconseguit, els propietaris esperen poder veure aviat el restaurant, ubicat al carrer d’Escudellers, número 14, al barri Gòtic, ple dels 250 comensals que té d’aforament.

Comparteix a: