Parlar amb els treballadors del bar Cosmos no ha estat una feina fàcil aquest dijous, dia en què ha tancat portes. Tots estaven molt afectats amb la notícia després de treballar mitja vida en un dels locals històrics de la Rambla. La majoria es van organitzar en cooperativa l’any 1988 i han explotat el bar com si es tractés d’una família des d’aleshores. Tot i disposar d’un lloguer indefinit, els treballadors no es veuen amb cor d’iniciar una etapa nova del local i han arribat a un acord amb la propietat per tancar el projecte actual. Actualment el futur del Cosmos és una incògnita.

Un dels històrics de Barcelona

Juntament amb La Cava Universal, el Restaurant Amaya o el Cafè de l’Òpera, el Cosmos era un dels irreductibles que aguantaven a la Rambla des del 1928. En una primera etapa el bar estava circumscrit al xamfrà amb el carrer d’Escudellers, amb un pis extra al damunt, però quan la sisena flota americana va desembarcar a Barcelona, entre els anys 50 i 60, el Cosmos es va anar ampliant. Va ser un dels primers locals a penjar el cartell “Welcome to America” i l’any 1968 els propietaris, la família Mur, van crear uns apartaments al mateix edifici, coneguts com a Mur Mar, per donar cabuda als soldats de la marina per als quals la Rambla era la porta d’entrada a la ciutat. D’anècdotes d’aquella època daurada al passeig n’hi ha una infinitat, com ara que cada nit el senyor Mur sortia del Cosmos amb una capsa de sabates plena de dòlars amb les propines dels soldats ianquis.

Futur incert

Ara queda saber quin serà el futur del bar. Els treballadors creuen que se seguirà amb la mateixa activitat però en un local completament renovat. No saben tampoc si conservarà el nom.