El comitè de vaga dels metges interns residents (MIR) proposarà per a aquest dijous la votació de l’acord “de mínims” a què ha arribat aquest dimecres el col·lectiu, en una reunió que ha durat tres hores amb representants de l’Institut Català de la Salut (ICS) i la patronal del sector. Segons ha avançat a betevé un representant del comitè, present a la reunió, Francis Carreras, “hem aconseguit un preacord que haurem de ratificar dijous tots els residents, per si desconvoquem la vaga i tornem als llocs de feina divendres o seguim amb la vaga indefinida”.

Les claus del preacord, ha explicat Carreras, consisteixen en millores formatives, laborals i salarials. Així, “hem aconseguit ser presents, amb la meitat de la representació, a les meses de discussió de la qualitat assistencial“, en què, assegura, “podrem donar el nostre parer sobre com és la nostra formació als centres sanitaris”. A la vegada, el representant del comitè ha recordat que “en matèria laboral hem aconseguit que els residents no siguem considerats com a part estructural” del sistema, i també que “se’ns apugi el salari, de mitjana, un 7,9 %“.

El comitè de vaga considera que aquestes millores són “insuficients” i que seguiran “lluitant des dels centres de treball per millorar-les”. Amb tot, recorda que la decisió d’aprovar-les o no i, per tant, de desconvocar la vaga o seguir-la de manera indefinida “es prendrà aquest dijous en una votació telemàtica” en què els residents decidiran “si tornar a la feina divendres o no”.

Onzè dia de protestes

Els metges interns residents han tornat al carrer, tot just un mes després que comencessin les mobilitzacions, a les portes de l’Institut Català de la Salut (ICS), a la Gran Via de les Corts Catalanes. S’hi han concentrat unes 200 persones, que han tallat el trànsit al carrer de Balmes entre el de la Diputació i la Gran Via de les Corts Catalanes.

En la protesta hi han participat unes 200 persones, acompanyades d’un grup de batucada, en què s’han sentit lemes com “No hi som totes, falten els de guàrdia” o “On són els aplaudiments de les vuit?”. La d’aquest dimecres ha estat l’onzena jornada de vaga, després que en les anteriors hagin fet accions com asseure’s a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, tallar el trànsit a les dues rondes o interrompre la circulació a la Gran Via. Durant la primera setmana, la vaga va tenir un seguiment d’un 90 %.

Les condicions dels MIR

Els MIR tenen el suport, en aquesta vaga, del sindicat Metges de Catalunya, i denuncien que, malgrat que estan en un període de formació, en realitat, fan funcions de personal “imprescindible”. El col·lectiu considera que la causa principal d’aquesta situació és l’infrafinançament del sistema de salut pública.

Els metges residents alerten que el seu sou base oscil·la entre els 15.000 i 16.000 euros anuals, amb jornades de 38 hores setmanals. A la pràctica, diuen, es tradueix en sous mileuristes que només poden augmentar amb guàrdies complementàries, fet que implica arribar a treballar 60 o 70 hores setmanals.