Els propietaris de l’Hotel Arts s’han endut gairebé tots els lots de la subhasta del litoral que s’ha fet aquest dilluns. Segons han explicat a betevé alguns del presents a la venda, l’empresa hotelera Hovisa ha guanyat 23 dels 26 paquets subhastats, bona part dels quals són locals de l’entorn de l’hotel.

Les mateixes fonts han assegurat que la companyia, en mans d’un fons d’inversió, ha doblat els preus de sortida d’alguns dels lots, com el local de Pacha, pel qual es demanava 4,6 M d’euros i Hovisa n’ha ofert 10 M. Unes xifres inassumibles, han assegurat, per a la resta de candidats. Alguns mitjans apunten que els afectats volen impugnar els resultats perquè les condicions de la subhasta han estat favorables als propietaris de l’Hotel Arts.

De fet, fonts d’Hisenda, on s’ha fet aquesta subhasta pública, han confirmat a betevé que dijous passat ja van rebre un recurs que encara no s’ha resolt per evitar que es fes la subhasta.

Més de 77 milions d’euros

Dels 26 lots en què s’ha dividit la subhasta, el local que tenia el preu més alt era el Casino Barcelona, per 18,4 milions d’euros, i se l’ha endut el llogater actual, també Hovisa. De fet, segons els presents a la trobada, l’empresa hotelera ha ofert el preu mínim pels establiments que ja ocupa, que en són cinc, i en d’altres ha estat on ha doblat el preu. La propietat de l’Arts també ha guanyat els establiments on ara hi ha la discoteca Catwalk (9 M €) i els restaurants Posit (3 M €) i Bestial (9 M €). Per aquests dos últims n’ha doblat el preu i per Catwalk, fins i tot, l’ha triplicat. En total, l’empresa hotelera ha ofert més de 77,6 M d’euros.

A banda de la zona comercial dels baixos de l’hotel, també s’ha subhastat la benzinera a tocar de la platja del Bogatell, que se l’ha endut Repsol per gairebé 11 milions. El restaurant de menjar ràpid que hi ha al costat sembla que se l’ha quedat Burger King per 4,5 M, però McDonalds, que n’és el llogater actual, podria fer una contraoferta.

Ajuntament i veïns, contraris a la subhasta

El Ministeri d’Hisenda va fer públic al juny la voluntat de vendre els locals d’aquesta zona, la majoria a la Barceloneta, que són propietat de l’estat espanyol. Els veïns de la zona, cansats del turisme massiu i de festa, no veuen amb bons ulls l’operació, la qual van qualificar de la més especulativa de la història de Barcelona. “Entenc que fan el seu negoci, però la ciutat no està en venda i en aquest cas l’hem posat en venda“, ha lamentat el president de l’AV Vila Olímpica, Jordi Giró.

L’operació també s’ha fet contra la voluntat de l’Ajuntament, que fa temps que negocia els usos d’aquests espais. Al juliol va arribar a un acord d’última hora amb el Govern espanyol per deixar fora de la subhasta cinc locals del litoral. “Estem en contra que es vengui patrimoni públic”, ha dit el regidor de Presidència i Pressupost, Jordi Martí.

El regidor govern municipal que, abans que la venda, la millor solució era treballar el futur de la zona amb els veïns: “El problema s’ha fet una mica més gros que ahir”. Per la seva banda, ERC, el principal grup de l’oposició, considera “un fracàs per a la ciutat” la venda dels locals. “És un símptoma de la ineficàcia i la incompetència“, diuen els republicans, del govern municipal.