Des d’aquest dijous a la nit, les terrasses de la plaça de la Vila de Gràcia i la del Diamant hauran de tancar una hora abans. La mesura, decretada per l’Ajuntament de Barcelona a l’agost, entra ara en vigor per reduir el soroll nocturn després que els sonòmetres que s’hi van instal·lar van confirmar-ne un excés. A banda d’aquestes dues places, l’horari de tancament també s’aplicarà en les properes setmanes a les places del Sol, de la Virreina i de la Revolució.

De moment, els restauradors de la plaça de la Vila de Gràcia i la del Diamant hauran de recollir les taules i cadires de l’exterior a les 23 h de diumenge a dijous i a les 0 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu entre els mesos d’abril i octubre. La resta de l’any (de l’1 de novembre al 31 de març), les terrasses hauran de tancar abans només els divendres, dissabtes i vigílies de festiu.

Dues taules més per local

Per compensar la reducció horària, l’Ajuntament permetrà que els locals d’algunes places puguin ampliar les terrasses amb dues taules més des de les 20 h fins al tancament. La mesura serà possible tant a la plaça de la Vila de Gràcia com a la del Diamant. I també ho podran fer els restauradors de la plaça del Sol quan s’hi apliqui la reducció horària. A la plaça de la Revolució, es permetrà afegir una taula més en tot l’horari d’obertura dels establiments.

Altres punts pendents de retallar l’horari

Les terrasses d’aquestes dues places de Gràcia són les primeres que retallen l’horari, però la llista d’espais de la ciutat on l’Ajuntament preveu aplicar la mateixa mesura és més llarga. A l’estiu, es va decidir tancar les terrasses una hora abans a cinc places de Gràcia, al carrer d’Enric Granados (l’Eixample) i en quatre punts de Ciutat Vella. En aquests espais, l’Ajuntament està en procés de respondre les al·legacions amb la previsió d’aplicar les mesures aquest mes.

També s’ha previst fer-ho als locals dels Jardins de la Mediterrània, a Sants, tal com ja s’aplica al carrer de Blai i la plaça d’Osca.

El gremi denuncia perjudicis als restauradors

El Gremi de Restauració de Barcelona ha assegurat que la mesura “perjudicarà els restauradors”. En un comunicat, l’entitat acusa l’Ajuntament de “trencar la seva paraula” perquè recorda que en el pacte de les terrasses del 2018 es va acordar no modificar els horaris. El gremi ha assumit la defensa dels restauradors de diversos punts de la ciutat on s’ha de retallar l’horari i posa en dubte la legalitat de les sonometries que hi va fer el consistori.

Els representants dels restauradors també critiquen que amb la reducció de l’horari es permeti ara ampliar les terrasses quan no es va deixar fer-ho durant la pandèmia. Per això, consideren que les denegacions que hi va haver aleshores van obeir a “motivacions arbitràries, capritxoses i completament desvinculades de l’interès general”.

FAVB: “Hi estem a favor i demanem que s’ampliï”

La FAVB es mostra a favor de la mesura i demana que s’ampliï a la resta de zones conflictives. De fet, argumenta que la mesura els sembla justa perquè “només s’aplicarà en zones on les terrasses generen molèsties als veïns”. En aquest sentit, creu que el Gremi de Restauració “treu les coses de context” perquè la restricció horària s’implementarà, diu, en llocs molt específics.

A la FAVB són conscients que hi ha altres factors que generen problemes de soroll, però en el cas concret de la plaça de la Vila de Gràcia i la del Diamant apunten directament a les terrasses com a responsables de les molèsties. “Aquest soroll està documentat, no el generen els veïns perquè, òbviament, ells el que volen és dormir”, ha declarat Pere Mariné, vocal de la FAVB. Mariné considera que el conflicte s’ha originat arran d’una “mala praxi” dels restauradors que “no han controlat el soroll que feien els clients”. Per això assegura que “els restauradors són els que en tenen la responsabilitat”.