L’ordenació singular de les terrasses dels carrers de Blai i Blesa està en fase d’exposició pública i està previst que s’aprovi definitivament a mitjan d’aquest mes de març. L’Ajuntament preveu limitar a un màxim de 37 les terrasses d’aquesta zona, i a 148 les taules. Les xifres són molt similars a les que ja hi ha actualment, 34 establiments i 136 taules. Això vol dir, però, que dels 45 bars i restaurants que hi ha ara en aquest tram, 11 no tindran terrassa exterior. A més, cada establiment que sí que en tingui comptarà amb un màxim de quatre mòduls, i cadascun, un màxim d’una taula i quatre cadires.

La intenció del consistori és que l’ocupació màxima de l’espai públic no superi el 5%. A més, s’estableix una normativa per homogeneïtzar el mobiliari de les terrasses. Les taules i cadires han de ser d’alumini o acer inoxidable, i amb tacs de goma a les portes per evitar molèsties acústiques en moure-les. Els para-sols estan permesos, però no els paravents, ni els testos o les jardineres. Pel que fa a l’horari, el tindran restringit fins a la mitjanit durant tota la setmana, vigílies de festius i cap de setmana inclosos.

Les llicències s’aniran adaptant durant un període transitori, en el qual s’ajustarà el nombre de terrasses al màxim establert a cada tram. A mesura que les llicències vigents es vagin extingint i la sol·licitud de les noves superi el nombre de terrasses permeses, l’adjudicació es farà mitjançant un sorteig públic.

S’aprova inicialment el pla d’usos del Poble-sec

La nova ordenació preveu acabar amb les tensions i les queixes dels veïns derivades de l’ocupació de l’espai públic de les terrasses i del soroll, i dels quals la síndica de greuges de Barcelona ja n’alertava el juliol de 2013 . De fet, el setembre de 2014 el consistori va començar el procés d’elaboració del pla d’usos del Poble-sec amb la suspensió de llicències d’establiments de pública concurrència, i obrint un procés de diàleg amb veïns, entitats i establiments. Precisament, a petició dels veïns, el nou pla d’usos incorpora la regulació dels establiments hotelers, que queden prohibits a totes les zones excepte en els carrers més amples d’11 metres.

El pla d’usos del Poble-sec és una declaració d’intencions del govern municipal actual de cara a un proper mandat. Passarà demà pel plenari de Sants-Montjuïc -de moment la comissió de govern l’ha aprovat inicialment- tot i que estarà sota període d’exposició pública durant tres mesos, i el procés acabarà un cop ja s’hagin fet les eleccions municipals del maig. El projecte que s’ha elaborat és restrictiu, prohibeix l’obertura de nous establiments en zones que actualment ja estan saturades i els limita en la resta d’espais. La intenció és minimitzar l’impacte en l’espai públic dels establiments de pública concurrència i també evitar les molèsties provocades pel soroll als veïns. El pla exclou els comerços amb façana al Paral·lel, perquè aquesta avinguda estarà regulada per una normativa unitària diferenciada.