La Gemma és l'encarregada d'una botiga i té un contracte de quaranta hores, però quan hi ha diumenges d'obertura autoritzada en fa moltes més, perquè acaba treballant tots els dies de la setmana. La situació s'agreuja durant la campanya de Nadal i les rebaixes, en què fa una autèntica marató laboral que no finalitza fins al mes de gener. Un fet que s'explica, també, per la manca de personal. GEMMA DURAN, encarregada d'una botiga "Abans a cada botiga érem 20-30 persones i ara som 8 o 9, fent unes jornades laboral de 48 hores o més." El seu cas no és excepcional i exemplifica la difícil conciliació dels treballadors del comerç amb uns horaris comercials, cada cop més extensos. Des del sindicat UGT alerten d'una sobrecàrrega de treball i la precarització d'un sector feminitzat en què més del 70 % dels professionals són dones. ÁLEX ADÁN PÉREZ, responsable de Comerç de la UGT "El fet d'obrir més diumenges i festius no ha suposat més contractació. El que han fet les petites, mitjanes i grans empreses és obligar els treballadors a treballar en diumenges i festius, i compensar-los en laborals." La UGT també denuncia que tot i que el treballador té dret a un dia i mig de festa com a compensació per treballar en diumenge, la llei s'incompleix sistemàticament.

El responsable de la secció de comerç de la UGT, Álex Adán Pérez, recorda que el comerç és un sector en què la jornada laboral ja és molt extensa i que obrir en diumenge, suposa un excés de càrrega laboral per als dependents. L’obertura en diumenges i festius no s’ha traduït en més contractació ni al petit comerç ni al gran.

Impossible conciliar

Des del sindicat recorden que és un sector molt femení, en què el 70 % dels professionals que hi treballen són dones, i que aquests horaris compliquen encara més la conciliació.

La Gemma Duran és l’encarregada d’una botiga en què la plantilla s’ha reduït a la meitat, fet que impossibilita fer torns. A la pràctica, obrir en diumenge l’obliga a treballar tots els dies de la setmana.

La situació s’agreuja durant la campanya de Nadal i les rebaixes, en què ella i la resta de dependentes fan una autèntica marató laboral que no finalitza fins al mes de gener. “Estàs gairebé tres mesos sense descansar, des de finals de novembre fins a finals de gener”, afirma Duran.