Barcelona és una de les ciutats europees amb més emprenedoria relacionada amb les empreses emergents, però la Generalitat alerta que cada vegada hi ha més competència i demana al govern municipal que incrementi els missatges de confiança cap al sector privat perquè facin encara més inversions. PERE CONDOM director del programa Catalunya Emprèn "Necessitem que l'Ajuntament de Barcelona comprengui adequadament aquest fenomen mundial de l'emprenedoria i la creació d'empreses emergents. L'administració ha de suggerir camins i ha de traslladar la confiança al sector privat de que, si els segueix, hi serà al costat per acompanyar-lo". Precisament és el que fa el programa Catalunya Emprèn, que avui ha fet balanç. Aglutina totes les iniciatives de suport a la emprenedoria que es fan a Catalunya i només el 2015 s'hi van destinar 55 milions d'euros per ajudar a impulsar més de 5.000 projectes. En el mateix acte el conseller d'Empresa i Coneixement ha anunciat que, el programa, es renovarà. JORDI BAIGET conseller d'Empresa i Coneixement "Des de la Generalitat es considera l'emprenedoria com a un dels pilars essencials del desenvolupament econòmic i social del país i hi estem compromesos com altres administracions." Al peu del canó, també hi ha els 400 tècnics que formen part del programa. Són els que tracten dia rere dia amb els emprenedors. "El problema moltes vegades que tenim és que no hi ha cultura emprenedora d'afrontar el risc. Moltes vegades hi ha molta gent que vol seguretat, i en l'emprenedoria no hi ha res segur." "Són persones que coneixen molt bé un ofici o una activitat. I coneixen molt bé la seva activitat, però la resta se'ls fa una muntanya. Com han de fer els tràmits, aconseguir el finançament..." Esforç conjunt per consolidar Catalunya com a referent de l'emprenedoria a Europa, i ajudar a posar totes les facilitats perquè els emprenedors tinguin clar què han de fer.

Necessitem que l’Ajuntament de Barcelona comprengui adequadament aquest fenomen mundial de l’emprenedoria i la creació d’empreses emergents. L’administració ha de suggerir camins i ha de traslladar la confiança al sector privat de que, si els segueix, hi serà al costat per acompanyar-lo.” Són paraules de Pere Condom, director del programa Catalunya Emprèn, que només el 2015 va ajudar a impulsar més de 5.000 projectes emprenedors amb  una quarantena de programes a tot el territori català. Assegura que “avui en dia a Europa hi ha una certa competència entre el que es diuen ecosistemes emprenedors. En els de ‘startups’, Barcelona ocupa entre el tercer i el cinquè lloc“, una posició que cal mantenir, diu, potenciant la col·laboració entre els sectors públic i privat. En aquest sentit, assegura que l’Ajuntament de Barcelona està fent la feina. “Hi ha força col·laboració. A nivell tècnic hi ha una relació constant tant amb  Barcelona Activa com amb altres instruments municipals”. Ara bé, Condom creu que encara falta tenir la “consciència de la rellevància que suposa aquest fenomen. Hem de continuar empenyent”, conclou.

L’advertència l’ha feta en el seminari “Ecositema emprenedor català”, que ha inaugurat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. En l’acte, s’ha fet balanç del programa Catalunya Emprèn, que aglutina tots els serveis que es donen de suport a l’emprenedoria a Catalunya i pel qual, el 2015 es van mobilitzar 55 milions d’euros. Baiget ha aprofitat l’acte per anunciar-ne la renovació amb l’objectiu, diu, de “consolidar Catalunya com a referent de l’emprenedoria a Europa ajudant a posar totes les facilitats perquè els emprenedors tinguin clar què han de fer.”