Fa mesos que “Las kellys”, l’acrònim de “las que limpian” denuncien tot tipus d’abusos i irregularitats laborals: ritmes de treball insostenibles, jornades llarguíssimes, hores que no es paguen, penalitzacions per absentisme o baix rendiment i, fins i tot, acomiadaments pel simple fet d’agafar una baixa mèdica. Fa mig any van decidir fer un pas més en aquesta lluita i constituir-se en associació. Tenen delegacions a Barcelona, Benidorm, Cadis, Fuerteventura, Lanzarote, Madrid i Mallorca i actualment ja són 2.000 associades.

26 habitacions en un dia

“La salut i la dignitat ni es negocien ni s’externalitzen”, asseguren les integrants de l’associació durant la presentació al Col·lectiu Ronda, una de els entitats que els dóna suport. I posen exemples de com és la jornada laboral d’una “kelly”: “26 habitacions en un dia, cinc llits extres, un bressol, cinc sortides amb entrada de clients nous abans de les 11 i dos canvis de llençols. I, a tot això, hi sumem una hora i mitja per a les zones nobles, el dinar i muntar i desmuntar el carretó de la neteja”. I després, diu la Susanna de les Canàries,  “comenteu a Trip Advisor que l’habitació no ha quedat gaire neta”.

Per tot això tenen les demandes del col·lectiu molt clares: que se’ls reconeguin les malalties professionals, la jubilació als 55 anys com els miners (“cap persona no pot fer entre 45 i 50 llits al dia amb 60 anys”, asseguren), i que se’ls apliqui el conveni de l’hostaleria tant a les treballadores que formen part de la plantilla dels hotels com les que estan externalitzades.