Els pisos “rusc” tiren endavant. No tenen cap permís ni llicència d’activitat, però els promotors han decidit continuar treballant-hi. Els pisos “rusc” són habitacles de 2,6 m2 a 200 € mensuals, ja tenen el primer prototip a mida real i estan construint el primer “rusc” per a 14 persones en un local a Sants que no volen revelar on és. Tot i la negativa de l’Ajuntament a donar-los permisos, volen obrir el negoci tant sí com no.

“No som un ‘hostel’, no som un hotel i, per tant, les llicències que hi ha vigents no ens serveixen”, afirma Marc Olivé, un dels socis de Haibu 4.0, l’empresa que impulsa els pisos “rusc”. Els promotors admeten que per les dimensions dels habitacles no rebran mai la cèdula d’habitabilitat i que tampoc no compleixen les normes urbanístiques, però expliquen que el local tindrà zones d’estada comunitàries més àmplies.

Els promotors asseguren que quan hagin construït tot el “rusc” a Sants demanaran els permisos corresponents, un tràmit que no volen fer abans. “Si l’Ada Colau diu que no és legal tot i que estem ajudant la gent, ja en parlarem”, avisa Olivé. La setmana passada, l’alcaldessa va alertar que si els habitacles tiren endavant, l’Ajuntament els denunciarà per il·legals.

Prop de 200 sol·licituds

Per al primer “rusc”, com ho anomenen els promotors, ja s’han rebut 190 sol·licitants, i ara se n’està fent “una tria” per als 14 habitacles que hi haurà. “Mentre la gent hi estigui de forma voluntària i conscient que no complim les normes, saben on van i si no es volen adaptar no trobaran res per 200 €”, sentencia Olivé.