Web de Haibu 4.0

Els micropisos “rusc” de 2,6 metres quadrats que proposen un grup d’emprenedors per fer front als problemes d’habitatge de Barcelona no són aptes per a tots els públics. A més, qui vulgui dormir-hi, en cas que la proposta es materialitzi, haurà de complir una sèrie de normes de convivència que estableix l’empresa Haibu 4.0. Per exemple, el sexe, el tabac i la insalubritat estaran prohibits en aquestes habitacions. L’incompliment de qualsevol punt de la normativa suposarà “l’expulsió automàtica de la comunitat”.

Les drogues estaran igualment prohibides, com també els elements explosius, les armes i els materials altament inflamables. Les conductes racistes, vexatòries i violentes tampoc no hi estaran permeses. La normativa exposa que l’inquilí no podrà rellogar l’habitació, ni prestar-la a familiars o amics sense el consentiment explícit de la propietat.

Qui visqui en aquest micropís no podrà fer sorolls forts. L’objectiu és que no es generin molèsties i es respecti el descans dels veïns —o “els membres de la comunitat”, segons l’empresa—. D’acord amb la normativa de la promotora, no es prohibirà utilitzar el telèfon per trucar, però sempre s’haurà de fer amb discreció.

Per últim, l’empresa no acceptarà cap animal de companyia.

L’empresa no es responsabilitzarà dels robatoris

Haibu 4.0 adverteix que no es podran cometre actes il·legals dins dels habitacles privats. Tot i això, deixa clar que no es responsabilitzarà d’aquelles accions fora de la legalitat que pugui cometre qualsevol dels membres de la comunitat. Tampoc no es farà càrrec dels robatoris d’objectes personals ni dels accidents que s’hi puguin cometre.

Requisits per entrar-hi a viure

No només caldrà complir la normativa per poder viure en un d’aquests micropisos. També caldrà complir una sèrie de requisits. La residència serà només per a ciutadans barcelonins (per tant, els turistes en quedaran exclosos) que tinguin entre 25 i 45 anys. En el moment de l’entrada, s’haurà de cobrar com a mínim 450 euros mensuals.

Qualsevol usuari que hi vulgui dormir no podrà tenir antecedents penals, ni abans ni durant l’estada.

L’objectiu, fer comunitat

Cadascun d’aquests micropisos es trobaran al costat d’altres habitacions d’aquest tipus. L’objectiu és recrear una mena de rusc: els inquilins representen les abelles. L’objectiu és fer comunitat entre els inquilins. Si un resident té qualsevol problema, la resta haurà d’ajudar-lo (per exemple, a l’hora de buscar feina).

“Actualment, el sistema capitalista separa les persones. A Haibu fem el contrari: ajuntem la gent per aconseguir els seus objectius”, diu l’empresa promotora al seu web. Segons els promotors, aquests vincles pròxims es crearan a través d’activitats dirigides als residents d’aquests habitatges.