Un grup d’emprenedors planegen la construcció d’habitacles de 2,6 metres quadrats en un local de Barcelona per fer front als problemes d’habitatge. Per ara, tenen només una maqueta però diuen que han començat a construir un prototip en un local de la Bordeta en què hi haurà també lavabos comunitaris, microones i una àrea de descans. L’Ajuntament afirma que aquest tipus d’allotjament “no té cabuda a Barcelona”.

Les habitacions que projecta l’empresa promotora Haibu 4.0 fan 1,2 metres d’amplada, 2,2 de llargada i 1,2 d’alçària. Al local de la Bordeta hi volen posar 14 habitacions en dues files, set a baix i set més al damunt. El projecte s’inspira en els hotels càpsula que hi ha en alguns països asiàtics, però en el cas de Barcelona, els promotors no hi volen turistes i oferiran el que anomenen “rusc” a persones residents a la ciutat amb problemes econòmics, d’entre 25 i 45 anys, per 200 euros al mes.

Dins de cada rusc hi ha espai només per a un llit i alguns prestatges. Les habitacions tindran il·luminació LED. Un dels emprenedors que hi ha al darrere del projecte, Eddie Wattenwil, admet que les dimensions de les habitacions són reduïdes, però afirma que “són habitacles per dormir, no per viure-hi permanentment”. La inversió que destinaran per fer aquests ruscos és de més de 150.000 euros.

L’Ajuntament rebutja la idea dels pisos “rusc”

Fonts municipals expliquen que el consistori no ha rebut cap petició de llicència per obrir un espai residencial d’aquestes característiques. Asseguren que aquestes habitacions no compleixen els requisits mínims d’habitabilitat per poder viure amb dignitat i unes condicions adequades. Les mateixes fonts apunten que, per rebre una cèdula d’habitabilitat, la normativa de la Generalitat fixa que una habitació per a una persona ha de ser almenys de cinc metres quadrats.

Els promotors de les habitacions rusc expliquen que volen parlar amb l’Ajuntament i que li presentaran el prototip quan el tinguin construït. Si no aconsegueixen els permisos (cal un canvi d’usos d’un local comercial per destinar-lo a residencial) asseguren que destinaran l’espai a exposició per a qui hi estigui interessat. De fet, diuen haver rebut ja unes 400 peticions i han mirat set locals més per si la iniciativa prospera.