L’empresa promotora dels pisos “rusc”, Haibu 4.0, ha rebut una allau de consultes en 24 hores. Segons la companyia, des que es va fer públic el projecte d’habitacles de 2,6 metres quadrats, aquest dimarts, han rebut 750 missatges de possibles usuaris. El que no han concretat és quants corresponen a persones que, si tira endavant, estarien interessades a llogar-ne un.

Les xarxes socials també s’han omplert de missatges, alguns amb comparacions iròniques amb llaunes de sardines, nínxols o capses de mistos.

Altres usuaris de Twitter s’han mostrat crítics amb el model. Alguns l’han considerat indecent, d’altres especulació, i fins i tot hi ha qui ha afirmat que són “un rentat de cara al vell concepte de pis pastera”.

El Col·legi d’Arquitectes, en alerta

Des del punt de vista arquitectònic, els profesionals alerten que un habitatge és més que un lloc on dormir i que s’han de garantir uns mínims de ventilació i il·luminació. La presidenta de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten, considera que “és un espai on relacionar-nos, on fer el nostre projecte de vida” més enllà de “qüestions d’habilitat bàsica” com poden ser les mides o la llum.

Per Bestraten, tirar endavant aquest model “significaria posar en risc totes les normatives d’habitabilitat“, unes pautes que afirma que s’han fixat per “garantir uns mínims de salut“. Per això, considera que “hem d’esgotar totes les fórmules possibles abans d’arribar a una solució que posa en qüestió la salut de les persones”. Tot i que els pisos “rusc” es basen en un model ja existent, al Japó, aquesta arquitecta alerta que “el fet que existeixi no justifica poder-ho aplicar” i que “valdria la pena avaluar quin impacte han tingut”.