L’Ajuntament té en propietat 100 solars buits pendents de construir-hi pisos de lloguer assequible. D’aquests, 48 estan esperant un projecte de construcció (per fer-hi 3.422 habitatges) i 52 estan en una situació urbanística que, de moment, impedeix poder-hi construir.

1.200 pisos fets el 2019

Pel que fa a les promocions d’habitatge ja començades, el govern d’Ada Colau preveu tancar mandat el mes de maig havent fet 1.200 pisos de lloguer assequible. Segons ha explicat la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, 648 habitatges ja s’han entregat als llogaters i 574 més s’enllestiran “els propers mesos”.

Un cop s’hagin acabat la resta de promocions previstes en solars municipals, l’executiu calcula que la borsa de lloguer assequible de Barcelona s’haurà multiplicat per dos. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, ha destacat els pisos “continuaran sent de patrimoni públic” perquè es mantindran en lloguer, no a la venda.

“La participació de l’Estat i la Generalitat és inexistent”

L’executiu de Colau també ha redoblat la pressió a la resta d’administracions perquè s’impliquin en la construcció de pisos públics. Janet Sanz ha lamentat que la Generalitat només ha projectat dues promocions a Barcelona i que el Govern espanyol planteja fer 20.000 pisos al conjunt de l’estat. En aquest sentit, Sanz ha sentenciat que “la participació de l’Estat i la Generalitat és pràcticament inexistent”.

Registre de solars buits

En paral·lel a l’ús dels solars de titularitat municipal, el govern Colau ha recordat la posada en marxa d’un registre de solars privats buits. Si en aquests terrenys no s’hi construeix al cap de dos anys, el consistori tindrà la possibilitat de comprar-los, expropiar-los o substituir-los de forma forçosa per edificar-hi pisos públics.