(ACN) El govern de la Generalitat i la PIMEC han demanat aquest dimarts a la Moncloa que “acabi amb la confusió” i aclareixi com s’han de registrar els plans d’igualtat. La responsable d’Igualtat de la PIMEC, Itziar Ruedas, ha recordat que el reial decret llei aprovat fa un any per l’executiu espanyol recull aquesta obligatorietat.

Des de l’1 de març totes les empreses de més de 150 treballadors han d’elaborar un d’aquests plans d’igualtat. A Catalunya, hi ha 2.200 empreses que s’han de sotmetre a aquesta norma. Amb tot, les companyies no tenen prou informació sobre “com” i “on” s’han de registrar aquests plans, ha dit Ruedas. La responsable d’Igualtat de la PIMEC ha fet aquestes declaracions aprofitant la jornada de presentació de la ‘Guia per a la igualtat retributiva’, que dona eines a les empreses per a detectar les diferències salarials i per mesurar la bretxa salarial.

En la mateixa línia, la directora general d’Igualtat del govern, Mireia Mata, ha assegurat que “no queda clar” com s’han d’inscriure els plans d’igualtat perquè el desenvolupament reglamentari del decret llei no s’ha fet. Per això, Mata ha demanat una norma “clara” estatal i adaptada a Catalunya per aclarir la situació. El govern català té la facultat d’elaborar un registre específic de plans d’igualtat, que de moment és voluntari en espera del que defineixi la norma estatal.

Mentre no es desenvolupa aquest decret i es crea una eina específica, algunes empreses han optat per inscriure els plans d’igualtat en el registre de convenis i acords col·lectius estatal, el Regcon. D’altres, han preferit enviar els seus documents al registre de la Generalitat, en el qual ja s’han inscrit 200 empreses, el 10 % de les obligades a tenir un pla d’igualtat a partir d’aquest cap de setmana, ha explicat Mata.

L’Ajuntament de Barcelona va aprovar un reglament a finals del 2018 que obliga a tenir plans d’igualtat a les empreses de menys de 250 treballadors que vulguin optar a concursos municipals, ajuts i subvencions.

Més de 100 inspeccions previstes

En espera que s’elabori aquesta eina, l’organisme que controlarà el compliment del reial decret serà la Inspecció de Treball, que pot arribar a posar multes que superin els 6.000 euros si una companyia no disposa d’un pla d’igualtat. Segons ha explicat a les jornades, la treballadora d’Inspecció de Treball, Bet Puigjaner, preveuen realitzar 89 actuacions en relació amb la discriminació per raó de sexe i 42 relacionades amb els plans d’igualtat a Catalunya en el pròxim any.

D’altra banda, les empreses estan obligades a tenir un document intern amb els valors mitjans de les retribucions dels seus treballadors i amb la diferència entre el que cobren els homes i les dones. Si aquest diferencial supera el 25 %, la companyia ha d’argumentar amb una “justificació objectiva i raonable” que no es tracta d’una situació de discriminació, ha dit Puigjaner.