El Consell de Ministres ha donat llum verda a l’avantprojecte de la llei de garantia integral de la llibertat sexual. La nova normativa porta a l’eix central de la seva raó de ser un dels crits del moviment feminista més populars dels darrers anys: “Només sí és sí”, un lema sorgit, sobretot, després del cas de La Manada i que ara inspira el contingut del text: “Posa en el centre el consentiment i ja no caldrà demostrar el sotmetiment”, ha dit la ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Segons ha avançat Montero, el text també “elimina la distinció entre abús i agressió sexual”. Així, el text també preveu que qualsevol acte contra la llibertat sexual de la dona sense el seu consentiment explícit serà considerat agressió i que quan hi hagi penetració sense consentiment de la víctima es podrà tipificar com a violació. D’aquesta manera, la norma entén que no hi haurà consentiment “si la dona no ha manifestat lliurement i de forma inequívoca la seva voluntat expressa de participar” en l’acte sexual.

Reforma del Codi penal

El text nou proposa també que s’introdueixin com a agreujants la violació en grup o la violència extrema, amb una pena màxima de 15 anys. Aquesta tipologia de casos, a partir de La Manada, han començat a ser coneguts i denunciats. La llei implicarà una reforma del Codi penal perquè inclou delictes nous com el matrimoni forçat, la mutilació genital, la transmissió voluntària de malalties sexuals o l’assetjament ocasional o de carrer, definit com aquelles expressions, comportaments o proposicions sexuals o sexistes que creen en la víctima una situació “objectivament humiliant, hostil o intimidatòria”.

Reparació de les víctimes

La norma també conté mesures de prevenció, atenció i reparació de les víctimes. En destaquen la introducció de l’educació sexual en tots els nivells educatius, protocols de detecció en els àmbits educatius i sanitaris, i l’especialització professional tant de les forces de seguretat com de l’àmbit judicial.