Des de la remodelació de la travessera de Dalt, els comerciants estan preocupats per la baixada de les vendes. I ara asseguren que estan al límit. Per això, reclamen a l’Ajuntament que els doni suport i es busquin mesures per revifar el comerç. Creuen que des de l’administració s’ha apartat el turisme de la zona. I consideren que aquest fet, juntament amb l’eliminació de places d’aparcament, ha dut moltes botigues a penjar el cartell de “liquidació per tancament”.

Menys turistes passejant per la travessera

Els comerciants de la travessera de Dalt diuen que la situació és més complicada que mai. Les vendes han baixat i, cada vegada, passeja menys gent per aquest carrer. Ho atribueixen a l’eliminació de l’aparcament -després de la remodelació del carrer- i a la modificació del recorregut del Bus Turístic, que ja no para a la travessera. També creuen que hi ha contribuït la posada en marxa del bus llançadora que puja els turistes al Parc Güell directament.

Per a la presidenta de l’Associació de Comerciants de la Travessera de Dalt, Virgínia Espada, aquests factors han portat el comerç al límit i ara, “hem de fer que aquest eix comercial sigui atractiu, econòmicament viable. Nosaltres estem aquí, és que volem treballar, però hem de fer-ho realment. O sigui, no podem tenir-ho tot en contra“.

Aparcament i parades del Bus Turístic

Des de l’Associació de Comerciants reclamen més suport per part de l’Ajuntament. De fet, demanen tornar a la situació anterior a la remodelació, quan es podia aparcar i hi havia parades de Bus Turístic i més passejants per la travessera de Dalt. Espada explica que, des de l’entitat, s’ha intentat humanitzar aquesta via i fomentar el comerç de barri, però han hagut d’adaptar el producte als visitants per no haver de tancar.

“Per defensar el nostre comerç i aguantar i sobreviure aquí haurem de modificar una mica el nostre producte de la botiga”, diu, “no és perquè nosaltres vulguem, si nosaltres volem un comerç de proximitat. No és possible amb les mesures que s’estan prenent aquí a la travessera de Dalt”. I afegeix que la manera de comprar del veí ha canviat i ells no poden subsistir només amb el comerç de barri.

Una normativa diferent a la de la Vila de Gràcia

A més, els comerciants demanen que es reguli aquesta zona de manera diferent que al centre del districte. Diuen que el Pla d’usos de la Vila de Gràcia és molt restrictiu per aquest carrer i que ara no poden ni posar una zona de degustació, perquè els veïns puguin seure a prendre un cafè.